miercuri, 4 martie 2015

Propunere modificare art. 42 alin (5) si alin (6) lit a) din legea 51 /2006

Se solicita eliminarea contradictiilor dintre prevederile de la art. 42 alin (5) si prevederile de la alin (6) lit a) din legea 51 /2006 rep, intrucat promoveaza lipsa de raspundere a proprietarilor de apratamente pentru obligatiile aferente proprietatii comune aflate in indiviziune fortata, fiind in flagranta contradictie cu prevederile legii 230/2007, ale HG 1588/2007 si ale codului civil in materie.
Prevederea de la art. 42 alin (6) lit a) din legea 51 /2006 rep nesocoteste fondul problemelor condominiale, respectiv indiviziunea fortata a membrilor, intrucat lasa sa se inteleaga posibilitatea nu se factura consumul comun, practic de a nu se tine seama de contorul de bransament. Redau mai jos textul care trebuie modificat:
Art 42 …
(5) Determinarea consumurilor/cantităţilor de utilităţi publice în vederea facturării se face prin măsurare directă cu ajutorul sistemelor de măsurare-înregistrare a consumurilor/cantităţilor de utilităţi furnizate/prestate; sistemele de măsurare-înregistrare se montează pe branşamentul care deserveşte fiecare utilizator individual sau colectiv, în punctul de delimitare a instalaţiilor, indiferent de serviciu, operator sau de utilizator.
(6) În cazul imobilelor condominiale existente, individualizarea consumurilor de utilităţi în vederea contractării şi facturării individuale se realizează, în funcţie de sistemul de distribuţie adoptat, fie:
   a) prin contoare individuale montate la intrarea în fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, în cazul distribuţiei orizontale;
   b) cu ajutorul repartitoarelor de costuri montate pe racordurile aparatelor de consum aferente fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, în cazul distribuţiei verticale.
Prevederea de la art. 42 alin (5) lit. a) lasa sa se inteleaga ca daca avem distributie orizontala nu mai avem consum comun, prin definirea drept contoare a repartitoarelor montate la apartamente in cazul distributiei orizontale, adica o aberatie! Si bransament separat daca isi face de exemplu un spatiu de la parter cu alta destinatie decat locuinta, tot trebuie sa i se factureze si consumul comun! pentru ca intr-un condominiu raspunderea pentru proprietatea indiviza nu poate fi eliminata! De aceea si spune legea 230/2007 ca este vorba de indiviziune fortata ! Adica inevitabila! Vanzatorii de contorase si de servicii de montaj si acolitii lor au amagit cetatenii cu iluzia ca nu vor mai plati consumul comun! Interesul afacerii lor a calcat in picioare legea. Cu tot felul de subterfugii, ba prin repartitoare/contorizari individuale, ba prin schimbarea distributiei, masuri care nu pot schimba regimul juridic al proprietarilor de apartamente, de a se afla in indiviziune fortata!!! Asta e primul lucru care trebuie inteles pentru rezolvarea corecta a problemei repartitiei consumurilor pe apartamente, masura benefica altfel. Consider ca ar trebui reamintit tuturor prevederea art. 32 alin (3) din Ordinul 1588/2007, care deriva din statutul de indiviziune fortata al proprietarilor dintr-un condominium, citez:
Art 32… (HG 1588/2007)
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
SE PROPUNE:
- modificarea punctului a) din alin (6) al art. 42 din legea 51/2006 rep si adaugarea unui aliniat nou, litera c) la acelasi aliniat (6), care sa elimine orice posibile interpretari eronate si contradictorii cu principiile de functionare ale unui condominiu, in concordanta cu prevederile Legii 230/2007 si ale Codului civil (care preia o fraza cheie din prevederea de la art. 40 (2) al Ordinului 1588/2007 de aplicare a legii 230/2007 – a se vedea textul ingrosat scris cu italic):
(6) În cazul imobilelor condominiale existente, individualizarea consumurilor de utilităţi în vederea contractării şi facturării individuale se realizează, în funcţie de sistemul de distribuţie adoptat, fie:
  a) prin repartitoare de costuri montate la intrarea în fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, în cazul distribuţiei orizontale;
  b) cu ajutorul repartitoarelor de costuri montate pe racordurile aparatelor de consum aferente fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, în cazul distribuţiei verticale.
  c)  În toate cazurile de individualizare a consumurilor de utilitati in vederea contractarii si facturarii individuale, plata consumurilor proprii nu scuteşte niciun proprietar de la plata contribuţiei la cheltuielile comune, respectiv de la plata contributiei la consumurile comune, factura individuala cuprinzand obligatoriu alaturi de consumul individual si cota din consumul comun al condominiului.”

radu dumitrescu      
expert servicii publice si apl  
0743.080.710