miercuri, 6 august 2014

Ploşniţele de pat

Ploşniţele de pat
Radutu Constantin

Sub numele de "ploşniţă" găsim multe insecte. Au gura special adaptată pentru muşcat şi supt, dar se deosebesc de cicade prin forma aripilor.
Ploşniţele de pat sunt insecte nocturne, hematofage, adaptate la viaţa parazitară. Locurile de adăpostire ale ploşniţelor de pat sunt lemnăria patului, scaunele, ferestrele, uşile, spatele tablourilor, al mobilierului şi al cărţilor de bibliotecă, crăpăturile din pereţi, tablouri electrice, etc.

Transmiterea agenţilor patogeni se face prin strivirea insectei pe piele şi revărsarea conţinutului acestora. Ploşniţa de pat a fost incriminată în transmiterea febrei recurente. De asemenea, ploşniţa de pat generează un puternic disconfort prin iritaţiile produse de înţepături, prin simpla ei prezenţă şi prin mirosul neplăcut pe care îl degajă.  
Ploşniţa comună sau ploşniţa de pat (Cimex lectulari) - cu trompa sa alungită, străpunge pielea omului pentru a se hrăni cu sângele său. Înainte de a se hrăni, ploşniţa este foarte mică, maronie la culoare şi cu aspect fragil, dar corpul său umflat de sângele supt se măreşte şi devine roşu. Ziua stau ascunse în diverse crăpături (spatele tablourilor, îmbinaţiile de la mese, scaune, dozele de la întrerupătoare sau dozele de ramificaţie. Acestea nu acţionează decât noaptea, fiind insecte lucifuge (nu le place lumina). Au capacitatea de a sta nehrănite perioade foarte mari (de nivelul lunilor sau chiar a anilor) şi în momentul în care găsesc hrană sunt capabile să - şi reia ciclul de viaţă inclusiv capacitatea de reproducere. Ploşniţa îsi digera hrana în ascunzătoarea sa, între cusăturile saltelei sau în crăpăturile din pereţi, unde rămâne câteva zile. Foamea o determină să plece din nou în căutarea hranei, în general noaptea.
Când muşcă, ploşniţa injectează un fluid care provoacă iritaţie, inflamaţie şi mâncărimi. Poate transmite diverse boli.
Când sunt în număr mare în spaţii închise, ploşniţele îşi anunţă prezenţa printr-un miros specific. Totuşi, acesta este mai puţin respingător decât al altor insecte, care secretă un lichid urât mirositor pentru a-şi speria duşmanii.
Ploşniţele de pat sunt insecte nocturne, hematofage, adaptate la viaţa parazitară.
Tratamente:

Tratamentele pentru combaterea ploşniţelor se fac exact în locurile de adăpostire expuse mai sus.
La un tratament pentru combaterea ploşniţelor nu trebuie să rămâne nici o piesă de mobilier din lemn netratată la care se adaugă toate dozele de aparat sau de ramificaţie (după scoaterea încăperii de sub tensiune).
Se pot utiliza atât insecticide organofosforice, piretroizi de sinteză sau amestecuri între cele două grupe de produse.

Se utilizează pentru tratament o pompă cu presiune prealabilă sau se poate utiliza termofogger – ul.