miercuri, 6 august 2014

Păduchii

Păduchii
Constantin Radutu
Păduchii sunt paraziţi ce trăiesc la om pe firele de păr şi pe pielea capului (păduchele de cap), pe lenjeria omului, de pe care de 2 – 3 ori pe zi trec pe suprafaţa corpului pentru a se hrăni (păduchele de corp) sau îmtre firele de păr din zona pubiană, de unde se răspândesc pe toate zonele păroase ale corpului, inclusiv pe marginea scalpului fără a pătrunde însă între perii capului (păduchele lat).

Simpla prezenţă a păduchilor reprezintă boala numită pediculoză. Ca vectori biologici ei transmit trei boli infecţioase: febra recurentă, febra de cinci zile şi tifosul exantematic european.
Doua specii de paduchi pot infesta omul:
Pediculus hominis, care are 2 subspecii: de cap Pediculus hominis capitis si de corp Pediculus hominis corporis. Paduchele de cap si de corp sunt anatomic identici, cel de cap având doar marimi mai mici. Ambii sunt mai mici de 2 mm, sunt lati si au câte 3 perechi de picioare, cu care se ataseaza strâns de piele.



Phthirus pubis (paduchele pubian sau crab) seamana cu crabul de mare, este mai scurt decât celelalte 2 specii, cu trompele localizate larg pe perechile 2 si 3 ale picioarelor.




            Rolul patogen:
            Simpla prezenţă a păduchilor reprezintă boala numită pediculoză. Ca vectori biologici ei transmit trei boli infecţioase: febra recurentă, febra de cinci zile şi tifosul exantematic european.
             
            Tratament (deparazitare)

            Deparazitarea în pediculoză se face prin:
1.     Mijloace mecanice: constau în dezbrăcatul hainelor şi a rufăriei de corp, scuturarea lor puternică şi îndepărtarea manuală a parazişilor. Capul şi celelalte zone păroase ale corpului se vor rade pentru a îndepărta ouăle prinse în firele de păr. Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se limpezeşte corpul cu o soluţie slabă de oţet.
2.     Mijloace termice: constau în spălarea rufăriei de corp şi de pat şi fierberea acestora în apă amestecată cu 2 – 3% sodă de rufe. După uscare, se calcă cu fierul încins în special la cusături.â şi cute.

3.     Mijloace chimice: constau în utilizarea produselor insecticide sub formă lichidă sau sub formă de soluţii aerosolizabile îmbuteliate.