marți, 4 martie 2014

INFORMATII AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI

Informatii AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI 
·          Cum se instaleaza un aparat de utilizare a gazelor naturale? 
Pentru instalarea oricarui aparat de utilizare a gazelor naturale, trebuie parcurse etapele urmatoare: 
a) obtinerea acordului distribuitorului de gaze naturale din zona de domiciliu, daca: nu a existat o instalatie anterioara de utilizare a gazelor naturale; este necesara suplimentarea debitului instalat; este necesara separarea unor consumatori racordati initial prin instalatie de racordare unica; este necesara schimbarea tipului de aparat de utilizare, fara depasirea debitului aprobat. 
b) realizarea instalatiei de alimentare cu gaze naturale a aparatului de utilizare, respectiv proiectul si executia acesteia, de catre o firma autorizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE); 
c) montarea aparatului propriu-zis, cu exceptia masinilor de gatit de uz casnic (aragaz), de catre o firma autorizata de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), in locul dorit. 
Dupa ce firma autorizata de ANRE a realizat instalatia de utilizare a gazelor naturale, iar firma autorizata de ISCIR a montat aparatul, operatorul de distributie va pune instalatia in functiune. Procesul verbal de punere in functiune este semnat de reprezentantii celor doua firme autorizate si de cel al operatorului de distributie. 

·          Cum se alege o firma autorizata de ANRE sa execute lucrari pentru instalatiile de alimentare cu gaze naturale? 
·        De pe listele care contin numele si datele de contact ale tuturor firmelor autorizate de ANRE, care pot fi gasite: 
            - la sediul ANRE din str. Constantin Nacu nr. 3, sector 2, Bucuresti (langa Piata C. Rossetti);
            - la sediul ANRE din sos. Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucuresti (langa Podul Cotroceni); 
            - la sediul societatii comerciale cu care s-a incheiat contractul de furnizare a gazelor naturale; 
            - la adresa de internet www.anre.ro - Gaze naturale - Rapoarte -Firme autoriz. ord 55/2007 (fost 1342)
RECOMANDARE ANRE: citat de pe site-ul oficial al ANRE:
·          MONTAREA DETECTOARELOR DE GAZE NATURALE
In conformitate cu Normelor tehnice privind proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul Ministrului Economiei si Comertului  nr. 58/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).
Detectoarele de gaze naturale au rolul de a prevenii eventualele accidente cauzate de scaparile de gaze naturale, cum ar fi intoxicari, incendii sau explozii.Avand in vedere urmarile deosebit de grave ale accidentelor din sectorul gazelor naturale, cu repercusiuni negative atat asupra securitatii si integritatii persoanelor cat si a bunurilor, instituirea masurii montarii detectoarelor de gaze naturale este perfect justificata. 
Chiar daca nu indepliniti conditiile tehnice pentru montare, ANRE recomanda tuturor consumatorilor instalarea detectoarelor de gaze naturale.
 "