vineri, 20 martie 2020

Procedurile legate de efectuarea curăţeniei, igienei şi dezinfecţiei la asociațiile de proprietari!


Procedurile legate de efectuarea curăţeniei, igienei şi dezinfecţiei la asociațiile de proprietari!
-material orientativ-

Având în vedere instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României (pe o durată de 30 de zile) și necesitatea de a asigura măsurile pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului COVID-19, Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat solicită membrilor și reprezentanților asociațiilor de proprietari să ia măsurile necesare pentru prevenirea, apariției și extinderii unor situații medicale generate de amenințarea epidemiei de Coronavirus 19.

În primul rând, asemenea întregii populații, membrii asociațiilor de proprietari ar trebui să se informeze asupra simptomelor asociate COVID-19 și asupra măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Rugăm membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari să acorde o mare atenție procedurilor legate de efectuarea curăţeniei, igienei şi dezinfecţiei în spaţiile comune și în apartamente.

Recomandări generale pentru curățarea, igienizarea și dezinfectarea

clădirilor de locuit


În apartamente

Curățarea suprafețelor atinse frecvent cu ajutorul soluțiilor de uz casnic și al soluțiilor dezinfectante puternice, adecvate pentru suprafațe, urmând instrucțiunile de pe eticheta acestora.

Atenție - purtarea manușilor și asigurarea unei ventilații bune în camera în timpul utilizarii produsului sunt obligatorii.

 

·         Purtați mănuși de unică folosință atunci când curățați și dezinfectați suprafetele.
·         Consultati instructiunile producatorului pentru produsele de curatare si dezinfectare utilizate.
·         Curățați mâinile imediat după îndepărtarea manușilor.
·         Dacă suprafețele sunt murdare, trebuie curățate folosind detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare.
Pentru dezinfectare, se recomanda solutiile de uz casnic diluate, solutiile pe baza de alcool (cu cel putin 70% alcool) si cele mai frecvente dezinfectante inregistrate de EPA (considerate ca ar fi eficiente impotriva COVID-19). In cazul solutiilor casnice de dezinfectare diluate, urmati instructiunile de folosire ale producatorului. Nu amestecati niciodata inalbitorii cu amoniac sau orice alt produs de curatare. Inalbitorul casnic poate fi eficient impotriva coronavirusurilor atunci cand este diluat corespunzator: pregatiti o solutie de inalbitor amestecand 5 linguri inalbitor la 3,5 litri de apa. Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor recomanda utilizarea solutiilor de dezinfectare pe baza de hipoclorit de sodiu concentratie 0,1% (solutiile cu o concentratie initiala de 5% se dilueaza 1:50, pentru obtinerea concentratiei de 0,1%), dupa ce suprafetele au fost curatate in prealabil. In cazul in care suprafetele ar putea fi distruse de solutia de clor, atunci se recomanda utilizarea solutiilor pe baza de alcool cu o concentratie de 70%.

Pentru curăţarea spaţiilor de folosire comună

Efectuare curăţeniei poate conţine următoarele operaţiuni:
·                     desprăfuirea tavanului, pereţilor, a corpurilor de iluminat (se desprăfuiesc pereţii cu perii speciale din PVC cu coadă / se desprăfuiesc jaluzelele cu ajutorul periilor din PVC sau nylon / se desprăfuiesc plafoanele şi corpurile de iluminat cu perii circulare)
·                     curăţarea prizelor şi a întrerupătoarelor, (curăţarea prizelor şi a întrerupătoarelor se realizează cu ajutorul lavetelor uscate)
·                     curăţarea caloriferelor, (constă în desprăfuirea urmată de spălarea cu apă şi detergent, preparată conform indicaţiilor producătorului)
·                     curăţarea geamurilor interior şi exterior, (se spală cu soluţii speciale, iar apoi se şterg cu o lavetă uscată pentru a nu lăsa urme pe suprafaţa curăţată sau se îndepărtează soluția cu racleta din cauciuc).
·                     curăţarea uşilor şi a tâmplăriei,
·                     curăţarea pardoselilor (mozaic, linoleum, gresie),
·                     igienizarea obiectelor sanitare, faianţei, oglinzilor etc. (daca este cazul),
·                     schimbarea sacilor menajeri şi evacuarea gunoiului,
·                     colectarea selectivă a deşeurilor şi evacuarea acestora în spaţii special amenajate.

Materiale și echipamente de curățenie

Pentru efectuarea curățeniei și dezinfecției sunt necesare următoarele materiale și ustensile: Mătură, Mop, Lavetă, Găleată cu storcător, Perie, Racletă, Detergent (pentru toate tipurile de suprafețe), Soluție pentru geam, Dezinfectant, Burete abraziv, Detartrant, Săpun, Lopată, Pensulă, Aspirator praf.

Vor fi achiziționate produse de curățenie profesionale, care vor fi însoțite de fise tehnice și certificate de conformitate. Produsele de curățenie vor fi achiziționate centralizat și apoi distribuite către administratori.

Personalul de curătenie va fi dotat cu: halat, mănuși de cauciuc, încălțăminte de protecție conform normelor legale SSM.

Igienizarea spaţiilor de folosinţă comună (hol, scări, căi de acces comune), pardoselilor (mozaic, linoleum, gresie, parchet)

·         Igienizarea spaţiilor de folosire comună, a pardoselilor presupune parcurgerea urmatorului flux: Curăţare > spălare cu detergent > dezinfecţie > clătire > uscare > dezinsecţie şi deratizare (dacă este cazul).
·         Curăţarea -se realizează zilnic (de două ori/zi) si ori de câte ori este nevoie,-se execută după regula generală, respectiv de la tavan spre podea, de la zonele cu operaţii salubre la cele cu operaţii insalubre,-îndepărtarea paianjenilor, măturare, ştergerea prafului şi evacuarea gunoiului, măturarea se realizează cu o mătură din sorg sau plastic, umezită.
·         Spălarea cu detergenţi - e realizează de două ori pe zi, cu apă fierbinte şi detergent, diluat conform indicaţiilor producătorului.
·         Dezinfecţia- se efectuează cu o soluţie formată din apă şi produse pe baza de Clor (sau alte biocide), conform indicaţiilor producătorului, conform normelor și standardelor legale în vigoare.
·         Clătirea-se realizează cu apă caldă curată, imediat după spălarea cu detergent sau dezinfecţie (dacă este nevoie detergenții de ultimă generație nu necesită clătire) .
·         Uscarea-se realizează prin ventilaţie naturală.

Dezinsecţia şi deratizarea: se realizează ori de cate ori este cazul,se efectuează numai de personal autorizat, folosind numai dispozitive de capturat dăunatori autorizate de Ministerul Sănătăţii.

Colectarea selectivă şi evacuarea deşeurilor
·         Colectarea deşeurilor se realizează selectiv, în saci de plastic, si se evacuează în locurile special amenajate.
·         Deşeurile din hârtie şi plastic sunt colectate în vederea reciclării lor, în pubele speciale.

Efecuarea curăţeniei spaţiului exterior aferent
·         Măturarea trotuarelor şi aleilor -se efectuează cu o mătură de sorg sau plastic,se strânge gunoiul şi se evacuează la pubelă.
·         Curăţarea spaţiilor verzi aferente - se greblează spaţiul verde ori de câte ori este nevoie,se mătură, se văruiesc copacii de două ori pe an,
·         gunoaiele de dimensiuni mari se colectează manual, în saci de plastic
·         se strâng crengile rezultate de la tunderea gardului viu și a copacilor ori de câte ori este nevoie.
·         în sezonul rece când ninge sau este polei și gheață se curăță de zăpadă și gheața de pe căile de acces (alei trotuare, scări) în clădiri și sunt împrăștiate materiale antiderapante (sare, clorură de calciu, nisip).

Responsabilităţi

Comitetul

·         Implementează politicile și strategiile adoptate de adunarea generală în baza legislaţiei în vigoare
·         Întocmește listele cu necesarul lunar de materiale de curățenie și echipamente de protecție pentru personalul de curățenie. Listele sunt înaintate administratorului pentru a fi achiziționate.
·         Supervizează controlul efectuării curăţeniei
·         Distribuie materialale de curățenie către administratori în baza unui proces verbal de predare primire.

Administratorul

·         Răspunde de curăţenia şi întreţinerea clădirilor, curţilor, spaţiilor verzi şi a trotuarelor din jurul clădirilor.
·         Planifică activitatea personalului din subordine, are grijă de repartizarea justă şi echitabilă a sectoarelor de activitate, fiecărei îngrijitoare în parte.
·         Instruiește personalul de curățenie cu privire la procedura de curățenie, modul de folosiință a substanțelor chimice de curățenie, normele de consum al acestora stabilite de producător, folosirea echipamentelor de protecție.
·         Instruiește personalul de curățenie în legătură respectarea instrucțiunilor proprii privind securitatea și sănătatea în muncă specifice locului de muncă.
·         Întocmește și afișează graficele de efectuare a curățeniei pentru fiecare sector.
·         Se îngrijeşte de aprovizionarea ritmică cu materiale de curăţenie şi de buna gospodărire a acestora și distribuirea către personalul de curățenie pe bază de proces verbal.

Personalul de curăţenie

·         Utilizează echipament de protecţie.
·         Își planifică activitatea proprie conform indicaţiilor primite în vederea optimizării timpului de îndeplinire a acesteia.
·         Efectuează zilinic curăţenia în spaţiile repartizate conform graficelor afișate în sectoarele de activitate (birouri, WC-uri, coridoare, scări, spații exterioare etc.) prin aplicarea procedurilor de lucru si respectarea procedurii de curăţenie.
·         Curăţă şi dezinfectează zilnic sau ori de cate ori este nevoie, WC-urile, chiuvetele cu materiale şi ustensile folosite numai în aceste locuri.
·         Răspunde de curăţenia şi dezinfectia sectorului repartizat.
·         Răspunde de utilizarea şi păstrarea în bune condiţii a ustensilelor de curăţenie (găleti, perii, lavete, detergenți etc.) ce le are personal în grijă, precum şi a celor care se folosesc în comun și le depozitează în condiţii de igienă şi siguranţă.
·         Urmăreşte realizarea igienizării generale şi a curăţeniei în spaţiile de lucru, folosind ustensile potrivite şi substanţe adecvate locului de dezinfectat conform instrucțiunilor
·         specifice.
·         În sezonul rece când ninge sau este polei și gheață, curăță de zăpadă și gheață căile de acces (alei trotuare, scări) în clădiri și împrăștie materiale anti derapante.
·         Raportează activitatea desfăşurată, la administrator, semnalând orice problemă apărută în desfăşurarea activităţii.
·         Îndeplineşte sarcini dispuse de administrator.

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct!
·                     Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
▪ Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
·                     Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
▪ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
·                     Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
▪ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
·                     Păstrațio distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
▪ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
·                     Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
▪ În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
·                     Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19
▪ În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
▪ În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.
·                     Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
▪ Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
·                     Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
▪ Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d
·                     Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
▪ Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
▪ Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
▪ Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
▪ Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
▪ Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
▪ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
·                     Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
▪ Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
▪ Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
▪ Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
▪ Doar în cazul urgențelor sunați la 112!
Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!
·                     Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
▪ Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
▪ În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
▪ Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
▪ În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.
·                     Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
▪ Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
·                     Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
▪ În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.
·                     Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
▪ Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
▪ Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
·                     Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
▪ În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.


Pentru alte informații, membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari se pot adresa Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat / Asociației Române pentru Locuințe Casa Plus doar prin
·         Telefon
o    tel fix/fax 021.341.30.62
o    mobil 0743.627.705, 0726.949.000
·         corespondență poștală, la adresa: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti sau aleea Barajul Iezeru nr. 6A, Sector 3, București, cod 032799, Clădirea SEQUOIA (fostă CEDRU), etaj 1, camera 108

Pentru ca activitatea de informare să fie eficientă, insistăm ca membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari să contacteze specialiștii noștri la e-mailul alocat domeniului care corespunde, punctual, nevoii de informare.

ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI - MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; președinte  Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat, Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus
declaratia 112, revisal, organizare, FORMARE PROFESIONALĂ (CURS ADMINISTRATOR DE CONDOMINIU) - daniela FLORINA huŢan, 0726.949.000, dana.hutan@habitaturban.ro
financiar – contabil – cenzorat – resurse umane
o    expert contabil gabriela bratu - bratugabriela61@yahoo.com
o    SSM – SU – PSI - ing. CÎLȚEA EMILIA – conducător serviciu extern de prevenire și protecție - ssm.su.psi.ap@gmail.com
o    PROBLEMELE JURIDICE - AVOCAT ALEXANDRU TIU - alexandru_tiu@yahoo.com
→consultant servicii publice: radu corneliu dumitrescu conctranspresp@yahoo.com;
→consultant BUCUREȘTI: FLORENTIN DOGARU - norudogaru@yahoo.com;
→consultant BUCUREȘTI: Dan rujan - drujan1@gmail.com;
→consultant BUCUREȘTI: viorica stefu  - vioricastefu1@gmail.com;
Numai bine vă dorim, vă mulțumim pentru înțelegere, colaborare și sprijin!
Mihai Mereuta
Presedinte

LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS

ACțIUNi REALIZATe cu sprijinul: paid românia, smart eco / Elsaco, ista românia.

Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă.
Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație!