marți, 8 decembrie 2015

Contorizarea individuala obligatorie a apartamentelor – obiectiv european imposibil de realizat fără acordarea de facilități fiscale publice.

Atât consumatorul final de utilități publice la nivel de apartament cât și autoritățile guvernamentale de resort au conștientizat că există o interdependența directă între repartizarea individuală a costurilor de încălzire / apă caldă /apă rece în funcție de consum și eficiența energetică a clădirilor. De aceea, problematica repartizării cheltuielilor de încălzire/răcire/apă caldă în funcție de consumul real al fiecărui apartament / locuințe a fost introdusă în pachetul legislativ european fiind menționată cu caracter de obligativitate de generalizare în toate țările membre UE, în toate clădirile, indiferent de performanțele energetice, chiar și în construcțiile foarte bine izolate termic.
Echipamentele individuale de contorizare a consumurilor energetice la nivel de apartament care permit defalcarea cheltuielilor individuale de energie termică funcție de consumul real cunosc deja un grad important de implementare de peste 80% în multe țări europene printre care Danemarca, Germania și Austria.
Plecând de la acest nivel important de contorizare individuală, în octombrie 2012, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Directiva nr.27/2012 privind eficiența energetică care va permite atingerea obiectivului climatic major de reducere cu 20% a consumului energetic al Uniunii Europene la nivelul anului 2020. Conform noii Directive privind eficiența energetică, principiul repartizării consumurilor de căldură în funcție de consumul real va fi aplicat în toate țările membre în Uniunea Europeană.
În mod explicit la art. 9 din Directiva  Europeană nr 2012/27/UE sunt înscrise următoarele obligativități:

 ”În clădirile cu mai multe apartamente și în clădirile polivalente cu o sursă centrală de încălzire/răcire sau alimentate de la o rețea de termoficare sau de la o sursă centrală deservind mai multe clădiri, contoarele care măsoară consumul individual se instalează de asemenea până la 31 decembrie 2016 pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire sau răcire sau de apă caldă pentru fiecare unitate în parte, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și eficient din punct de vedere al costurilor. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică destinate măsurării consumului fiecărui corp de încălzire”.
În România, montarea echipamentelor de contorizarea individuală a debutat semnificativ după anul 1995 prin inițiativa proprietarilor de apartamente de a-și monta contoare de apartament de apă caldă și apă rece și de-abia după anul 2001 prin montarea repartitoarelor de costuri de încălzire și a robinetelor termostatice.
La nivel național, pachetul legislativ privind contorizarea obligatorie a  consumurilor energetice de încălzire și apă caldă la nivel de branșament de condominiu /scară de bloc și la nivel de apartament a debutat la mijlocul anului 2004 cu apariția HG 933/2004. Conform art. 2 din HG 933/2004 finalizarea contorizării individuale urma să se încheie la 31 iulie 2007 :
    ”ART. 2     (1) Montarea contoarelor de energie termica la nivel de branșament de imobil sau scara este în sarcina furnizorului de energie termica şi se va finaliza pana la data de 30 iunie 2006 pentru toţi consumatorii.
    (2) Montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, este în sarcina proprietarilor indiferent de sistemul de distribuţie adoptat în cadrul condominiului şi se va finaliza pana la data de 31 iulie 2007.”
            Se menționează că, în mod singular, doar pentru montarea in cursul anului fiscal 2004 a echipamentelor de contorizare individuală a energiei termice și apei calde, proprietarii de apartamente din România au putut beneficia de o măsură fiscală favorabilă reglementată de HG 1234 din 05 august 2004 pentru aprobarea Procedurii privind deducerea din venitul anual global a cheltuielilor pentru reabilitarea locuinței de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătățirii confortului termic. Conform art. 2 al.1 din Procedură printre lucrările eligibile de reabilitare termică a locuinței de domiciliu se enumerau la punctele k) și l)   :
    ”Art. 2   (1) Lucrările de reabilitare termică a locuinței de domiciliu constau în:…..
    k) înlocuirea robinetelor la corpurile de încălzire existente cu robinete termostate și contorizarea consumului individual de energie termică/montarea repartitoarelor de costuri la corpurile de încălzire;
    l) contorizarea consumului individual de apă caldă menajeră.”
            Efectul de bumerang a neacordării de facilități fiscale publice pentru încurajarea de către statul român a finalizării contorizării individuale de către proprietarii de apartamente a apărut neîntârziat. Astfel, sunt edificatoare următoarele consecințe:
-       termenul de 31 iulie 2007 fixat prin HG 933/2004 pentru finalizarea contorizării individuale n-a fost respectat;
-       nici termenul ulterior, de 30 septembrie 2009, fixat de HG  nr. 609/2007 pentru modificarea art.2 alin (2) din HG 933/2004 n-a fost respectat;
-       din anul 2009 și până în prezent, Guvernul României n-a mai emis nici-o hotărâre referitoare la finalizarea contorizării individuale la nivel de apartament, deși Legea nr.  325 din 14 iulie 2006 serviciului public de alimentare cu energie termică reglementa clar la art. 31 că termenele asumate pentru finalizarea repartitoarelor de costuri de încălzire se stabilesc prin hotărâre de Guvern. Se exemplifică textul art. 31 din Legea energiei termice nr. 325/2006:
”ART. 31
Calendarul de respectare a termenelor asumate pentru finalizarea contorizării la nivel de branșament termic și montarea repartitoarelor de costuri pentru consumatorii de energie termica individuali, condițiile de derulare și sancțiunile în caz de nerespectare a dispozițiilor pentru finalizarea contorizărilor la nivel de branșament termic, contorizărilor individuale și repartizarea costurilor, precum și termenul și condițiile de aplicare pentru prețul binom al energiei termice se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”

            Neacordarea de facilități fiscale publice de către statul român pentru deducerea cheltuielilor legate de implementare a contorizării individuale a fost și este în distonanță atât cu practica fiscală curentă din alte state europene cât și cu propriile beneficii economice obținute ca urmare a reducerii semnificative a consumului primar de energie termică. Date informative recente despre acordarea de ajutoare financiare publice din Franța pot fi accesate la adresa: www.renovation-info-service.gouv.fr
Sunt relevante și datele furnizate de RADET București, cel mai mare furnizor de energie termică pentru populație din România, pentru sectoarele de distribuție 6210-6260 pentru sezonul de încălzire 2007-2008, în care consumul specific în Gcal/mp SET pentru blocurile cu repartitoare au fost mai mici fața de blocurile fără repartitoare cu 25% în oct–noe 2007; cu 19% în dec 2007-ian 2008; cu 24% în feb 2008 și cu 32% în mar-apr 2008.



Procentele importante de reducere a consumului total de energie termică din blocurile cu repartitoare în raport cu cele fără echipamente de contorizare individuale justifică pe deplin reintroducerea urgentă și în România a unor facilități fiscale publice pe măsura efectelor economice obținute de către stat.
Autoritățile centrale și locale par a nu fi interesate de obligațiile ce le revin conform Directivei europene 2012/27/UE privind finalizarea contorizării individuale a apartamentelor. Iată câteva exemple care probează această afirmație:
-       nu există date publice privind procentul de implementare a contoarelor de apă caldă și apă rece în apartamente;
-       nu există date publice privind procentul de implementare a contoarelor de energie termică respectiv al repartitoarelor de costuri de încălzire. Se menționează în mod expres că  procentele de contorizare menționate de către ANRSC pe pagina de internet www.anrsc.ro se referă la în exclusivitate la contorizarea branșamentelor blocurilor sau scărilor de bloc;
-       nu există programe naționale de modernizare a echipamentelor de contorizare existente după îndeplinirea duratei normate de viață;
-       de-abia după 2 ani de la adoptarea Directivei europene 2012/27/UE privind eficiența energetică a fost adoptată și de către Parlament României Legea nr. Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică;
-       Planul național de acțiune în domeniul eficienței energetice PNAEE (versiunea 2014) adoptat prin HG 122 din 25 februarie 2015 nu conține nici-o referire la termenul european fixat pentru obligativitatea montării echipamentelor de contorizare individuală în fiecare apartament de bloc până la  31 decembrie 2016  deși la art. 10 al.5 din Legea nr. 121/2014 se reglementează clar acest lucru:
”Art. 10 al (5)
În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.”

            Necesitatea de urgentare a implementării contorizării individuale a consumurilor de energie termică la nivel de apartament pentru a respecta într-o măsura cât mai mare termenul 31 decembrie 2016 impune analizarea și adoptarea unui set de propuneri legislative.
Cu titlul de exemplu pot fi luate în discuție următoarele propuneri și ulterior adoptate de membrii Grupului Parlamentar PNL:
-       Completarea art.16 referitor la obligațiile proprietarilor din Legea nr, 230/2007 actualizată, cu un nou aliniat, corelat cu prevederile actuale din art. 10 al 5 din Legea nr 121/2014 privind eficiența energetică:
”Art. 16
…..
(3) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, proprietarii au obligația montării contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.”

De asemenea se propune și analizarea unor măsuri fiscale menite să stimuleze promovarea urgentă a contorizării individuale:
-       TVA ZERO pentru achiziția și montarea de contoare de apartament  de apă caldă / rece, de energie termică, repartitoare de costuri de căldură și robinete termostatice;
-       sau deducerea cheltuielilor de achiziție și montare a echipamentelor de contorizare individuală din valoarea impozitelor și taxelor locale pe locuință până la  recuperarea a cel puțin 50% din valoarea facturilor de achiziție și montare;
-       …..
Subsemnatul vă invită cu respect să completați acest prim demers cu propunerile Dumneavoastră.

Ing. Mihai Beznoska

31 mai 2015

Solicitare Ing M Beznoska - De ce Ministerul Energiei promovează acte normative guvernamentale care sunt neconforme cu prevederile Directivei 80/181/CEE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură ?


Domnule Ministru Victor Vlad GRIGORESCU,
Redactarea Proiectului Programului de iarnă în domeniul energetic 2015-2016, publicat pe 4.12.2015 pe pagina de web a Ministerului Energiei, este neconformă cu prevederile legislației europene și naționale referitoare la utilizarea unităților de măsură legale în domeniul energiei.
 În Anexa nr.1, la cap. A punctul 1 este înscrisă prevederea: "În această perioadă s-a prevăzut o producţie de energie electrică de cca.10.847,596 GWh şi de cca. 2.468,893 mii Gcal energie termică", iar la cap. B punctul 1.2. Balanţa de energie termică a principalilor furnizori de căldură, Producţia de energie termică, produsă pentru a fi livrată, în principalele centrale termoelectrice şi termice este exprimată exclusiv în "mii Gcal ".
Vă precizez Domnule Ministru că unitatea arhaică de măsură a energiei termice " gigacaloria", a fost eliminată în mod obligatoriu din lista de unități de măsură legale începând cu 01.01.1978 din legislația europeană și respectiv din 28.08.1992 din legislația națională.
Începând cu data de 28.08.1992 și până în prezent, conform OG nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată și modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările și completările ulterioare (prin Legea nr. 211/1998; Legea nr. 212/1998; OG nr.104/1999; Legea nr. 572/2001; Legea nr. 178/2003; Legea nr. 98/2004; OG nr. 25/2007 și OG23/2010), unitatea de măsură legală a energiei a fost nominalizată Joule, simbol J și respectiv pentru putere Watt, simbol W, ca unități de măsură SI derivate. 
Conform Anexei nr. 1 la HG 755/2004 și la HG 1487/2009 unitățile  de măsură legale sunt pentru energie, lucru mecanic și cantitate de căldură "Joule", simbol J, iar pentru putere și flux energetic "Watt", simbol W, ca unități de măsură SI derivate.
Având în vedere cele de mai sus vă adresez următoarele întrebări:
De ce Ministerul Energiei și consilierii Dumneavoastră care au redactat Programul nu respectă prevederile Hotărârilor de Guvern nr. 755/2004 și respectiv nr. 1487/2009 privind aprobarea unităților de măsură legale în România?
De ce Ministerul Energiei promovează acte normative guvernamentale care sunt neconforme cu prevederile Directivei 80/181/CEE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitățile de măsură ?
Solicit răspunsul în scris.
 08.12.2015
Cu deosebită considerație,
Ing. M. Beznoska

marți, 24 noiembrie 2015

Reducerea riscului seismic: neputinta, neglijenta, nepasare sau nepricepere?

Avand in vedere
  • EVOLUTIE NR CUTREMURE DIN VRANCEA
AN
NR CUTREMURE magnitudine CEL PUTIN 4
NR CUTREMURE magnitudine CEL PUTIN 5
2010
2
0
2011
4
0
2012
6
0
2013
8
1
2014
13
1
2015
13
0

  • NR CLADIRI PRINSE IN PROGRAMUL MDRAP DE ACŢIUNI privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public
AN
NR CLADIRI
2010
28
2011
25
2012
15
2013
15
2014
21
2015
?

  • CLADIRI EXPERTIZATE –BUCURESTI


NR IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC – CONSOLIDATE
40
LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC INCADRATE IN CLASA I DE RISC SEISMIC CARE PREZINTA PERICOL PUBLIC Clasa RsI, din care fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită
187
LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC INCADRATE IN CLASA I DE RISC SEISMIC Clasa RsI, din care fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită
185
LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC INCADRATE IN CLASA a II-a DE RISC SEISMIC Clasa RsII, în care se încadrează construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilităţii este puţin probabilă
307
LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC INCADRATE IN CLASA a III-a DE RISC SEISMIC Clasa RsIII, care cuprinde construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante.
85
LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC INCADRATE IN CLASA a IV-a DE RISC SEISMIC
Clasa RsIV, corespunzătoare construcţiilor la care răspunsul seismic aşteptat este similar celui obţinut la construcţiile proiectate pe baza prescripţiilor în vigoare
6
  • Detalii şi informaţii pot fi obţinute de la P.M.B. – Direcţia Generală Dezvoltare şi Investiţii / Direcţia Investiţii / Serviciul Consolidări – Splaiul Independentei nr. 291-293, sector 6. Telefon: 021-305.55.55 interior 1027; 1502
Propunem
·                     Consideram potrivite masurile de inasprire a legislatiei prin sanctionarea proprietarilor care impiedica desfasurarea programului dar sanctiunile ar  trebui sa fie aplicate si autoritatilor locale cand:
1.     Nu se pun la dispozitie locuinte pe perioada consolidarii.
2.     Nu se respecta termenele in executarea lucrarilor de consolidare.
3.     Nu se raporteaza transparent motivele intarzierilor.
·                     Pentru intarzierea / blocarea consolidarii sa se aplice sanctiuni drastice primariilor / executantilor/ Asociatiilor de Proprietari si proprietarilor individuali.
·                     Pentru proprietarii care solicita, trebuie sa se puna la dispozitie spatii de locuit pe perioada consolidarii. Nu se pot face eficient consolidarile cu proprietarii in case.
·                     Acolo unde cheltuielile sunt echivalente cu cele ale unei constructii noi trebuie sa se ia in calcul posibilitatea demolarii si reconstructiei.
·                     O atentie deosebita trebuie acordata proprietarilor foarte in varsta, motivarea acestora pentru a intra in programul de consolidare fiind foarte dificila.
·                     Multe asociatii vor avea probleme deosebite atat in inscrierea in programul de reabilitare cat si in cel de consolidare deoarece nu exista cartile tehnice ale cladirilor.
·                     Asociatiile ar trebui sa fie implicate mai mult in toate etapele executiei.
·                     Ar trebui facute analize detaliate cu privire la urmatoarele probleme semnalate de catre reprezentantii Asociatiilor de Proprietari:
1.                             Au fost sanctionati aceia care au returnat banii si nu i-au folosit?
2.                             De ce au existat nenumarate intarzieri in executie?
3.                             Unde se contabilizeaza obiectiunile asociatiilor pe parcursul executiei?
4.                             Ce fac proprietarii din apartamentele aflate in consolidare pe perioada de iarna fara instalatiile de incalzire si cu peretii desfacuti?
Asteptam ca autoritatilor locale sa manifeste macar 10% din entuziasmul aratat la „borduriada” si in domeniul consolidarii clãdirilor încadrate în clasa I de risc seismic si care prezintã pericol public.

PRESEDINTE

Mihai Mereuta


pentru informatii suplimentare va puteti adresa la: mihai.mereuta@habitaturban.ro, sau mobil 0744.751.416, sau adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti. www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro
presedinte: MIHAI MEREUTA - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro;

luni, 23 noiembrie 2015

Nevoie urgenta si importanta: benchmarkingul transparent al utilitatilor publice

Utilitatile publice, precum serviciile de alimentare cu apa si de canalizare, de incalzire centralizata, de salubritate, de transport public local, de iluminat public sau de administrare a domeniului public, reglementate prin prin Legea 51/2006 fac parte din asa numitele servicii de interes general (conform definitiei din Carta verde a serviciilor de interes general promovata de Comisia Europeana in 2003 – SIG in continuare) si sunt definite ca totalitatea activităţilor reglementate prin prezenta lege şi prin legi speciale, care asigură satisfacerea nevoilor esenţiale de utilitate şi interes public general cu caracter social ale colectivităţilor locale.
Aceste servicii au o serie de particularitati specifice, prima vizand tocmai prioritatea interesului general in gestionarea acestor servicii, dat atat de definitia legala a utilitatilor cat si de art. 3 alin (2) din Legea 51/2006, care spune ca: “În organizarea, funcţionarea şi dezvoltarea serviciilor de utilităţi publice interesul general al comunităţilor locale este prioritar.
Obligatiile specifice
Cartea verde a SIG promovata de Comisia europeana defineste si dezvolta “obligatiile de serviciu public”, drept elemente cheie ale definirii si prestarii unui serviciu public european. Acestea sunt o baza a dezvoltarii regulilor de baza de functionare a serviciilor publice (continuitatii, adaptabilitatii, egalitatii, transpearntei si protectiei mediului) prevazute de legea51/2006.
Obligatiile specifice ale SIG, definite de Cartea verde, cuprind :
1 - universalitatea
Acest concept vizeaza in primul rand accesibilitatea serviciilor pentru toti cetatenii, care trebuie prestate la un nivel de calitate stabilit de autoritatea competenta in mod specific ariei comunitatii locale deservite, prin urmare si suportabilitatea de plata a serviciilor, care este o conditie a accesibilitatii. Conceptul universaitatii include si adaptarea serviciilor la nevoile consumatorilor, aflate intr-o evolutie continua. Cartea verde vorbeste despre universalitate ca despre un concept flexibil, compatibil cu principiul subsidiaritatii, el fiind pus in aplicare de catre fiecare natiune sau comunitate locala).
Cartea verde mai arata ca acest concept al universalitatii, inteles asa cum s-a prezentat mai sus, permite raspunsul la exigentele interesului general pe mai multe directii: calitatea serviciilor, eficacitatea economica, progresul tehnologic, protectia mediului, transparenta facturarii si responsabilitatea privind conturile, etc. Aplicarea conceptului duce de asemenea la micsorarea inegalitatii sociale dintre cetateni, contribuind astfel la coeziunea sociala. Comisia Europeana ia in considerare riscul ca obligatiile operatorilor si drepturile utilizatorilor prevazute de conceptul universalitatii serviciului sa ramana pur teoretice, daca nu se vor adopta reglementari adecvate acestui sector la nivel national si local sub impulsul directivelor europene.
2 - continuitatea
Majoritatea acestor servicii necesita asigurarea lor fara intrerupere pentru nevoile cetatenilor (cum sunt serviciile de alimentare cu apa si de canalizare), sau cel putin asigurarea lor ritmica la anumite intervale de timp (precum serviciile de salubritate, transportul in comun). Avand in vedere ca in scopul asigurarii continuitatii serviciilor actioneaza si interesul economic al operatorilor reprezentand marile industrii de retea, obligatia continuitatii serviciilor devine foarte importanta, fiind jalonata de mai multi indicatori de performanta specifici operarii serviciilor.
3 - calitatea serviciului, stabilit de autoritatea publica competenta
Dupa cum se sustine si in Cartea verde a SIG, definirea, urmarirea si atingerea cerintelor de calitate ale serviciilor publice locale stabilite de autoritatea publica competenta au devenit elementele cheie ale reglementarii SIG. Calitatea serviciilor este stabilita de regula de catre autoritatile locale competente, sub controlul carora este organizat si reglementat serviciul. Cu privire la unele servicii exista deja norme de calitate comunitare de prestare, incluzand reguli de securitate (asa cum sunt de exemplu directivele privind calitatea apei potabile sau a apei uzate epurate), corectitudinea si transparenta facturarii, acoperirea teritoriala a serviciilor si protectia contra intreruperii serviciilor. Multe alte aspecte ale calitatii serviciilor sunt reglementate la nivel local, functie de dezvoltarea serviciilor, nivelul de calitate cerut de utilizatori si de suportabilitatea de plata a utilizatorilor corespunzatoare nivelului de calitate a serviciilor.
4 - Accesibilitatea tarifara
Extras din universalitatea serviciului, Cartea verde subliniaza astfel importanta ca SIG sa fie oferite la un prêt abordabil de catre toti cetatenii unei comunitati. Aplicarea acestui principiu contribuie in mod substantial la coeziunea economica si sociala si micsorarea disparitatilor. Cartea verde mai arata ca legislatia sectoriala in vigoare nu precizeaza criteriile necesare a fi utilizate pentru a determina ca preturile sa fie suportabile pentru toti cetatenii, apreciind ca aceste criterii vor trebui sa fie stabilite de catre fiecare tara. O atentie deosebita trebuie acordata grupurilor vulnerabile, cu capacitate scazute de plata. Sunt de pus in aplicare atat mecanisme de control al evolutiei preturilor, cat si masuri de subventionare a persoanelor defavorizate.
5 - Protectia utilizatorilor si consumatorilor
Comisia a definit in septembrie 2000 un pachet de principii pentru definirea nevoilor consumatorilor si utilizatorilor in acest domeniu. Aceste principii se refera la: calitatea serviciilor, nivelul ridicat de protectie al sanatatii si securitatii fizice din partea serviciilor, transparenta (privind tarifele, clauzele contractuale, alegerea si finantarea furnizorilor), alegerea serviciului, alegerea furnizorului, concurenta efectiva intre furnizori, existenta organismelor de reglementare, dreptul la recurs, o reprezentare activa a consumatorilor si utilizatorilor in definitia si evaluarea serviciilor, inclusiv a diferitelor forme de plata (am subliniat ceea ce este specific serviciilor de apa canal, care functioneaza in regim de monopol).
6 - securitatea
Acest concept priveste asigurarea conditiilor de viata sanatoasa ale cetatenilor, continuitatii serviciilor si securitatii utilizarii lor, fiind inclus si in protectia consumatorului. Faptul ca este redat si separat subliniaza interesul acordat de Comisie acestui principiu.
7 - accesibilitatea la retea
Acest concept este strans legat de cel al universalitatii, reliefarea sa dovedind de asemenea importanta pe care i-a dat-o Comisia.
8 - Pluralismul mass-media
Pentru informarea corecta a utilizatorilor este esentiala existenta unui real pluralism al mass-mediei. Importanta pentru democratie a acestui concept nu mai este nevoie sa fie dezvoltat.
Intre principiile enuntate de Comisie mai intalnim, fara a fi dezvoltate separat, principiile:
9 - tarifarii echitabile (asigurarea agalitatii de tratament, la acelasi calitate si cantitate a serviciului, si stabilirea corecta a tarifelor, care sa reflecte costul economic al acestora, implicit eficienta de gestionare a acestora),
10 - eficacitatii (exista o precupare sistematica pentru orientarea catre rezultate la nivelul consumatorului si utilizatorului a eforturilor autoritatilor publice, prin masurarea calitatii serviciilor prin indicatori de performanta monitorizati in mod obiectiv),
11 - controlului democratic,
12 - transparentei
13 – responsabilitatii si
14 - concertarii factorilor implicati.
Politicile de mediu ale UE completeaza obligatiile specifice cu noi principii. De exemplu, in privinta serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare tarifarea trebuie să încurajeze utilizarea eficientă a apei si protectia mediului. In acest context trebuie tinut seama atat de principiile :
15 - « poluatorul plateste », respectiv « consumatorul plateste », precum si alte principii si masuri foarte importante, convergente si/sau in aplicarea principiilor enuntate mai sus, dintre care mai subliniez principiile:
16 - platii consumului real al fiecarui utilizator, prin masura asigurarii contorizarii consumului tuturor utilizatorilor, la nivelul limitei de proprietate a fiecarui condominiu, intr-o prima etapa, dupa care sa se treaca la contorizarea consumurilor casnice ale fiecarui apartament din blocurile de locuinte, pe baza unor stimulente adecvate ;
17 - cuantificarii corecte si obiective a calitatii serviciilor.
Prezentarea acestor obligatii de serviciu de interes general are legatura directa cu indicatorii de performanta pe care un operator de servicii de ala-canal trebuie sa-i realizeze la nivelul utilizatorilor, si pe care trebuie sa-i monitorizeze si sa-i desfaca in indicatori manageriali pentru motivarea si recompensarea personalului sau. Am prezentat aceste obligatii pentru intelegerea si corectarea / selectarea doar a indicatorilor de performanta care depind de vointa manageriala a operatorului, existand o serie de reglementari secundare sau tertiare care au generat confuzii, prin prezentarea amestecata a indicatorilor de rezultat cu cei de context sau cu cei manageriali.
Reglementari specifice
Pentru accesul la finantarea internationala cat si pentru crearea de operatori care sa se auto-sustina economic, precum si pentru a se respecta standardele UE, autoritatile romane au promovat si au asigurat cadrul legal si institutional al regionalizarii si concentrarii managementului serviciilor de apa-canal, care realizeaza economii de scala si elimina excesiva fragmentare a managementului, cu efectele sale negative pentru profesionalism si eficienta gestiunii. Modificarile institutionale introduse, necesare regionalizarii, concentrarii managementului si atragerii fondurilor europene, contin 3 elemente esentiale: - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), - Compania Operatorului Regional (COR) si Contractul de Delegare a Managementului Serviciilor. 
Acestea sunt doar primele etape ale procesului de modernizare si realizare a unor gestiuni eficiente si eficace, care sa realizeze cel mai bun raport calitate-pret al serviciilor prestate, care este scopul major al gestiunii acestor servicii. Pentru orientarea constanta a gestiunii serviciilor catre obtinerea celui mai bun raport calitate-pret al serviciilor prestate, sunt absolut necesare masuri si sistematice pentru obtinerea de informatii de calitate despre eficienta si calitatea serviciilor prestate de operatori, prin organizarea adecavata a monitorizarii indicatorilor de performanta.
Contractele de delegare au astfel prevazute obligatii de serviciu de interes general definite prin indicatori de performanta garantati de operatori la nivelul utilizatorilor, in baza drepturilor si obligatiilor autoritatilor publice si a operatorilor prezentate succint in continuare. A se vedea anexa atasata cu extrase din legislatie.

Indicatorii de performanta ar fi trebuit grupati in mod foarte clar in indicatori de rezultat, indicatori de context si indicatori de management.
Indicatorii de rezultat sunt acei indicatori de calitate si eficienta ai serviciilor care definesc raportul calitate pret al serviciilor prestate de operator la nivelul utilizatorilor – la limita de proprietate a sistemelor publice.
Indicatorii de context sunt acei indicatori care nu depind de vointa operatorului, si tin de specificul localitatii, al dotarilor si instalatiilor, de caracteristici ale utilizatorilor (precum consumul).
Indicatori de management sunt acei indicatori interni ai operatorului care daca sunt realizati asigura realizarea indicatorilor de rezultat, precum si autonomia financiara, eficienta si profitul operatorului.
Pe noi, cetatenii, ne intereseaza in primul rand indicatorii de rezultat, adica aceia care definesc clar calitatea si eficienta serviciului prestat la poarta noastra.
Din nefericire, legislatia si reglementarile secundare nu au tinut seama in mod coerent de aceste elemente specifice, amestecand indicatorii de rezultat cu cei de context si cu cei de management, ceea ce a generat haos si o bagatelizare a organizarii monitorizarii obiective si transparente a indicatorilor de performanta, considerati cel mult o obligatie birocratica, formala si nu ceva esential pentru evaluarea corecta si dezvoltarea serviciilor. De aceea poate, cu mici exceptii, nu se face si nici nu se penalizeaza ca nu se face! Desi obligatia legala este din 2006!
In plus exista lipsuri mari ale legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si ale legi 52/2003 privind transparenta in administratie, precum si mari lipsuri de corelare intre prevederile legale (a se vedea legea 325/2006 a energiei termice si legea energiei electrice), erori ale legislatiei si prevederi populiste care nesocotesc drepturi elementare (precum legea 224/2015 de modificare a Legii 241/2006). 
In contextul actual, in care coruptia a devenit vizibila pentru toti, mai ales datorita unei tragedii, cea de la “Colectiv”, trebuie sa tinem seama de definitia coruptiei sistemice, Coruptia sistemica=Monopol+Discretie-Responsabilitate si de masura logica de contracarare a coruptiei sistemice, Anticoruptie sistemica=Concurenta+Transparenta+ Responsabilitate.
Concret, consider ca trebuie facute urgent , ca o prima etapa de contracarare efectiva a coruptiei sistemice, urmatoarele:
1.       Completarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in sensul introducerii in categoria informatiilor de interes public a informatiilor legate de utilitatile publice, incluzand indicatorii de performanta ce definesc calitatea serviciilor si toate documentele care stau la baza monitorizarii acestora (pentru a facilita si monitorizarea civica a calitatii si eficientei serviciilor), fundamentarea tarifelor, planurile de investitii cu obiectivele contractate, etapele si termenele de realizare, precum si contractele de delegare, de concesiune si de servicii cu caietele de sarcini in care se prevad obligatiile de a face ale operatorilor, obligatii angajate fata de administratie si fata de cetateni;
2.       Completarea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica cu prevederi care sa asigura cu adevarat posibilitatea cetatenilor la participarea la deciziile publice, precum si pentru a se realiza efectiv benchmarkingul, prin organizarea transparenta a indicatorilor de performanta pentru toti operatorii de utilitati;
3.       Definirea corecta si institutionalizarea monitorizarii obiective a indicatorilor de performanta de rezultat (in care sa se tina seama de cerintele SMART, ca indicatorii sa fie S = specifici, M = masurabili, A = ambitiosi, R = realisti, T = la timp), precum si a benchmarkingului transparent, pentru ca analiza comparativa a indicatorilor de performanta sa fie accesibila cetatenilor
4.       Instituirea autoritatilor judetene de monitorizare a indicatorilor de performanta si de urmarire a aplicarii reglementarilor la toate utilitatile publice;
5.       Institutirea mecanismelor statutare, bugetare, profesionale, etc, pentru asigurarea independentei de deicizie, obiectivitatii si profesionalismului tuturor autoritatilor de reglementare.

ANEXA
Art. 8 (2) si (3) din Legea 51/2006 rep. prevad:
“   (2) Autorităţile administraţiei publice locale au competenţe partajate cu autorităţile administraţiei publice centrale şi cu autorităţile de reglementare competente în ceea ce priveşte reglementarea, monitorizarea şi controlul serviciilor comunitare de utilităţi publice.
   (3) În exercitarea competenţelor şi atribuţiilor ce le revin în sfera serviciilor de utilităţi publice, autorităţile administraţiei publice locale adoptă hotărâri în legătură cu:
   e) urmărirea, monitorizarea şi raportarea indicatorilor de performanţă şi aplicarea metodologiei de comparare a acestor indicatori, elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împreună cu autorităţile de reglementare competente, prin raportare la operatorul cu cele mai bune performanţe din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice;”

Obligatiile ale autoritatilor publice locale in raport cu utilizatorii (care practic sunt transferate operatorilor prin contractele de delegare),care pot defini unii indicatori de prestare a serviciilor sunt definite generic la art. 9 (1)  astfel:
“Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele obligaţii faţă de utilizatorii serviciilor de utilităţi publice:
a) să asigure gestionarea şi administrarea serviciilor de utilităţi publice pe criterii de competitivitate şi eficienţă economică şi managerială, având ca obiectiv atingerea şi respectarea indicatorilor de performanţă a serviciului, stabiliţi prin contractul de delegare a gestiunii, respectiv prin hotărârea de dare în administrare, în cazul gestiunii directe;
c) să promoveze dezvoltarea şi/sau reabilitarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente sectorului serviciilor de utilităţi publice şi programe de protecţie a mediului pentru activităţile şi serviciile poluante;
h) să monitorizeze şi să controleze modul de respectare a obligaţiilor şi responsabilităţilor asumate de operatori prin contractele de delegare a gestiunii cu privire la: respectarea indicatorilor de performanţă şi a nivelurilor serviciilor, ajustarea periodică a tarifelor conform formulelor de ajustare negociate la încheierea contractelor de delegare a gestiunii, respectarea Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, exploatarea eficientă şi în condiţii de siguranţă a sistemelor de utilităţi publice sau a altor bunuri aparţinând patrimoniului public şi/sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale, afectate serviciilor, asigurarea protecţiei mediului şi a domeniului public, asigurarea protecţiei utilizatorilor.

De asemenea, relevante sunt si prevederile art. 9 (2) b), c), e) si f) privind drepturile autoritatilor fata de operatori pentru aplicarea prev de la alin (1):
§   b) să solicite informaţii cu privire la nivelul şi calitatea serviciului furnizat/prestat şi cu privire la modul de întreţinere, exploatare şi administrare a bunurilor din proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale, încredinţate pentru realizarea serviciului;
§   e) să monitorizeze şi să exercite controlul cu privire la furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice şi să ia măsurile necesare în cazul în care operatorul nu asigură indicatorii de performanţă şi continuitatea serviciilor pentru care s-a obligat;
§   f) să sancţioneze operatorul în cazul în care acesta nu operează la nivelul indicatorilor de performanţă şi eficienţă la care s-a obligat şi nu asigură continuitatea serviciilor;

Totodata, prin prev. Art. 9 (3) autorităţile administraţiei publice locale au dreptul să rezilieze unilateral contractele de delegare a gestiunii serviciilor şi să organizeze o nouă procedură pentru delegarea gestiunii acestora, dacă constată şi dovedesc nerespectarea repetată de către operatori a obligaţiilor contractuale.

Prevederile art. 29 (14) din Legea 51/2006 arata ca in Contractul de delegare a gestiunii trebuie sa fie cuprinse în mod obligatoriu clauze referitoare la:
f) sarcinile şi responsabilităţile părţilor cu privire la programele de investiţii, la programele de reabilitări, reparaţii şi renovări, precum şi la condiţiile de finanţare a acestora;”
g) indicatorii de performanţă privind calitatea şi cantitatea serviciului, stabiliţi prin caietul de sarcini şi regulamentul serviciului, şi modul de evaluare şi cuantificare a acestora, condiţii şi garanţii;”

 Iar prevederile art. 33 alin 7 arata ca:
(7) Operatorii furnizori/prestatori ai serviciilor de utilităţi publice au obligaţia de a se supune controlului şi de a se conforma măsurilor stabilite cu ocazia activităţii de control, precum şi de a pune la dispoziţia împuterniciţilor autorităţilor administraţiei publice locale, ai asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice sau, după caz, ai autorităţilor de reglementare competente toate datele şi informaţiile solicitate."

Intre obligatiile operatorilor fata de utilizatori, de la art. 36 din legea 51/2006, intra si cele de monitorizare si informare, astfel:
   (2) Operatorii serviciilor de utilităţi publice au faţă de utilizatori următoarele obligaţii principale:
  a) să asigure furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice la limita de proprietate, conform prevederilor contractuale şi cu respectarea prescripţiilor, normelor şi normativelor tehnice în vigoare;
   c) să asigure montarea, funcţionarea şi verificarea metrologică a echipamentelor de măsurare a consumului la branşamentul utilizatorului, în conformitate cu normele tehnice în vigoare;
   d) să plătească despăgubiri persoanelor fizice sau juridice pentru prejudiciile provocate din culpă, inclusiv pentru restricţiile impuse deţinătorilor de terenuri în perimetrul zonelor de protecţie instituite, conform prevederilor legale;
   e) să plătească despăgubiri pentru întreruperea nejustificată a furnizării/prestării serviciilor şi să acorde bonificaţii utilizatorilor în cazul furnizării/prestării serviciilor sub parametrii de calitate şi cantitate prevăzuţi în contractele de furnizare/prestare;
   h) să respecte indicatorii de performanţă şi calitate stabiliţi prin contractul de delegare a gestiunii sau prin hotărârea autorităţii ssadministraţiei publice locale de dare în administrare;

 i) să furnizeze cu regularitate autorităţilor administraţiei publice locale, respectiv autorităţilor de reglementare competente, informaţii privind modul de realizare a indicatorilor de performanţă, să aplice metodologia de comparare a acestor indicatori prin raportare la operatorul cu cele mai bune performanţe şi să asigure accesul la documentaţiile şi la actele individuale pe baza cărora furnizează/prestează serviciul de utilităţi publice, în condiţiile legii;".
Autor : Radu Dumitrescu