luni, 27 aprilie 2020

Ordonanţa militară nr. 10/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19


Ministerul Afacerilor Interne
Ordonanţa militară nr. 10/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 340 din 27/04/2020
De acord PRIM-MINISTRU LUDOVIC ORBAN
    Având în vedere dispoziţiile art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 2 şi art. 3 alin. (3) din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României,
    ţinând seama de evaluarea realizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, aprobată prin Hotărârea nr. 21 din 27 aprilie 2020,
    pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor pct. 3 şi 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr. 240/2020, în temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următoarea ordonanţă militară:
   Art. 1. - (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos.
   (2) Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
   a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art. 1 alin. (1)(2) şi (5) din Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare;
   b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
   c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
   d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
   (3) În intervalele orare 7,00-11,00 şi 19,00-22,00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
   a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare;
   b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
   c) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), precum şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
   (4) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare.
  (5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   Art. 2. - (1) Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 7,00-11,00 şi 19,00- 22,00.
   (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   Art. 3. - (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020 până la data de 11 mai 2020 inclusiv.
   (2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020 până la data de 14 mai 2020 inclusiv.
   (3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020 până la data de 14 mai 2020 inclusiv.
   (4) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020 până la data de 14 mai 2020 inclusiv.
   (5) Măsurile prevăzute la alin. (1) - (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.
   Art. 4. - (1) Pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul Companiei Naţionale Poşta Română - S.A. prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură.
   (2) Companiei Naţionale Poşta Română - S.A. îi revine obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi răspunderea pentru modul în care se desfăşoară activitatea prevăzută la alin. (1).
   (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   Art. 5. - La data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I, îşi încetează aplicabilitatea:
   a) prevederile art. 2 şi art. 3 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, cu modificările ulterioare;
   b) prevederile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, cu modificările ulterioare.
   Art. 6. - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:
   a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;
   b) Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;
   c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;
   (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1-3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
   (3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
   Art. 7. - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin două zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.
Ministrul afacerilor interne, Marcel Ion Vela
    Bucureşti, 27 aprilie 2020.     Nr. 10.

Pentru alte informații, membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari se pot adresa Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat / Asociației Române pentru Locuințe Casa Plus doar prin
o   Telefon 0726.949.000
·        corespondență poștală, la adresa: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti sau aleea Barajul Iezeru nr. 6A, Sector 3, București, cod 032799, Clădirea SEQUOIA (fostă CEDRU), etaj 1, camera 108
Pentru ca activitatea de informare să fie eficientă, insistăm ca membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari să contacteze specialiștii noștri la e-mailul alocat domeniului care corespunde, punctual, nevoii de informare.
ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI - MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; președinte  Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat, Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus
declaratia 112, revisal, organizare, FORMARE PROFESIONALĂ (CURS ADMINISTRATOR DE CONDOMINIU) - daniela FLORINA huŢan, 0726.949.000, dana.hutan@habitaturban.ro
financiar – contabil – cenzorat – resurse umane
o    SSM – SU – PSI - ing. CÎLȚEA EMILIA – conducător serviciu extern de prevenire și protecție - ssm.su.psi.ap@gmail.com
→consultant servicii publice: radu corneliu dumitrescu conctranspresp@yahoo.com;
→consultant BUCUREȘTI: FLORENTIN DOGARU - norudogaru@yahoo.com;
→consultant BUCUREȘTI: Dan rujan - drujan1@gmail.com;
→consultant BUCUREȘTI: viorica stefu  - vioricastefu1@gmail.com;
Numai bine vă dorim, vă mulțumim pentru înțelegere, colaborare și sprijin!
Mihai Mereuta
Presedinte

LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS

ACțIUNi REALIZATe cu sprijinul: paid românia, smart eco / Elsaco, ista românia.

Mereuta
Informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Apelați pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Surse oficiale:→ https://stirioficiale.ro/informatiihttps://www.datelazi.ro/https://cetrebuiesafac.ro/https://www.insp.gov.ro/https://gov.ro/ro/media/comunicate/http://www.dsu.mai.gov.ro/http://www.ms.ro/https://www.mai.gov.ro/
 
Cu calm, responsabilitate, toleranță și dând dovadă de solidaritate vom trece împreună și peste această situație! Numai bine vă doresc!


miercuri, 22 aprilie 2020

Măsuri ANAF






Eliminarea preţurilor reglementate de ANRE pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici


Ordinul nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 243 din 25/03/2020

    Având în vedere prevederile art. 179 alin. (2) lit. b) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi art. 10 alin. (1) lit. a) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
   Art. 1. - (1) Prezentul ordin stabileşte unele măsuri cu privire la furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici, în perspectiva eliminării preţurilor reglementate pentru această categorie de clienţi finali.
   (2) Prezentul ordin se aplică în relaţia dintre furnizorii de gaze naturale şi clienţii casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurenţial.
   Art. 2. - (1) În perspectiva eliminării preţurilor reglementate, în vederea asigurării furnizării gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, clienţii casnici prevăzuţi la art. 1 alin. (2) trebuie să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale şi să încheie cu acesta un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, până la data de 30 iunie 2020.
   (2) Furnizorii de gaze naturale au obligaţia de a informa clienţii casnici prevăzuţi la art. 1 alin. (2) cu privire la liberalizarea pieţei interne de gaze naturale şi eliminarea preţurilor reglementate pentru această categorie de clienţi finali.
   Art. 3. - (1) În vederea realizării activităţii de informare prevăzute la art. 2 alin. (2), în perioada 1 mai-30 iunie 2020, furnizorul de gaze naturale are obligaţia de a transmite lunar clienţilor casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurenţial o informare conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 şi care va avea ataşată o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, precum şi o referinţă clară şi explicită cu privire la locul unde poate fi consultată propunerea de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.
   (2) Informarea prevăzută la alin. (1) este transmisă de către furnizor anexată facturii sau prin modalitatea de comunicare convenită de către părţi prin contract, respectiv comunicată ulterior de către clientul casnic, în cazul modificării acesteia.
   (3) Preţul de furnizare a gazelor naturale aferent ofertei comunicate clientului casnic în condiţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie transparent şi rezonabil, iar pentru a fi comparabil cu preţul de furnizare reglementat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) până la data de 30 iunie 2020, acesta trebuie să fie exprimat în lei/MWh şi trebuie să cuprindă toate costurile aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu servicii reglementate incluse; în cazul în care furnizorul de gaze naturale îşi rezervă dreptul de a ajusta, în perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021, preţul de furnizare aferent ofertei comunicate clientului casnic în condiţiile prevăzute la alin. (1), acesta are obligaţia de a indica în mod complet şi transparent motivele care pot conduce la variaţia preţului şi de a descrie în mod explicit metoda prin care preţul respectiv variază.
   (4) Furnizorul are obligaţia să afişeze, pe toată perioada 1 mai 2020-30 iunie 2021, la punctul unic de contact, în centrele de relaţii cu clienţii şi pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, informarea prevăzută la alin. (1), precum şi propunerea de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial; în situaţia în care cadrul general aplicabil relaţiilor contractuale derulate între furnizor şi clienţii finali este înscris de către furnizor într-o anexă separată care completează contractul propus, aceasta se afişează de către furnizor lângă contract.
   Art. 4. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 2, în perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021, pentru clienţii casnici care nu au încheiat, în conformitate cu dispoziţiile art. 2, un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la data de 30 iunie 2020, cu excepţia clauzelor din cuprinsul acestora privind preţul reglementat.
   (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), furnizorul de gaze naturale are obligaţia de a asigura furnizarea gazelor naturale la preţul aferent ofertei comunicate clientului în condiţiile prevăzute la art. 3; în situaţia în care acest preţ este ajustabil, furnizorul are obligaţia să notifice clientului noul preţ, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data modificării şi prin modalitatea de comunicare convenită cu acesta, într-un mod transparent şi uşor de înţeles, cu precizarea dreptului clientului de a denunţa contractul, în cazul în care nu acceptă acest preţ.
   (3) Furnizorul are obligaţia să afişeze, pe toată perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021, la punctul unic de contact, în centrele de relaţii cu clienţii şi pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.
   Art. 5. - (1) În vederea realizării activităţii de informare prevăzute la art. 2 alin. (2), în perioada 1 iulie 2020-31 martie 2021, furnizorul de gaze naturale are obligaţia de a transmite trimestrial clienţilor casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurenţial o informare care va conţine cel puţin următoarele:
   a) informaţii privind încetarea aplicabilităţii preţurilor finale reglementate pentru clienţii casnici începând cu data de 1 iulie 2020, cu indicarea temeiului legal aferent, respectiv art. 179 alin. (2) lit. b) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
   b) informaţii privind drepturile conferite de calitatea de client eligibil, cu precizarea expresă a dreptului de a încheia un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale ales de către clientul casnic, precum şi a faptului că schimbarea furnizorului de gaze naturale este un proces simplu, gratuit, care nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către clientul casnic;
   c) informaţii privind modalităţile de încheiere a unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, respectiv prin negocierea directă cu furnizorul a preţului şi a condiţiilor comerciale sau prin acceptarea unei oferte propuse de către acesta ori posibilitatea clientului final de a recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică;
   d) informaţii privind modalitatea prin care clientul poate efectua o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piaţă, respectiv prin intermediul aplicaţiei "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", care poate fi accesată online pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator- oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea aplicaţiei ANRE pe dispozitivele mobile;
   e) informaţii referitoare la modalitatea prin care i se asigură clientului casnic care nu îşi exercită dreptul de eligibilitate furnizarea gazelor naturale până la data de 30 iunie 2021.
   (2) În situaţia în care informarea prevăzută la alin. (1) are anexată o ofertă de furnizare, aceasta va conţine şi o referinţă clară şi explicită cu privire la locul unde poate fi consultată propunerea de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.
   (3) Informarea prevăzută la alin. (1) este transmisă de către furnizor anexată facturii sau prin modalitatea de comunicare convenită de părţi prin contract, respectiv comunicată ulterior de către clientul casnic, în cazul modificării acesteia.
   Art. 6. - (1) În perioada 1 aprilie-31 mai 2021, furnizorul de gaze naturale are obligaţia de a transmite clienţilor casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate o notificare conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 şi care va avea ataşată o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2021, precum şi o referinţă clară şi explicită cu privire la locul unde poate fi consultată propunerea de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial; în situaţia în care cadrul general aplicabil relaţiilor contractuale derulate între furnizor şi clienţii finali este înscris de către furnizor într-o anexă separată care completează contractul propus, aceasta se afişează de către furnizor lângă contract.
   (2) Notificarea prevăzută la alin. (1) este transmisă de către furnizor anexată facturii sau prin modalitatea de comunicare convenită de părţi prin contract, respectiv comunicată ulterior de către clientul casnic, în cazul modificării acesteia.
   Art. 7. - (1) În situaţia în care clientul casnic nu îşi exercită dreptul de eligibilitate până la data de 30 iunie 2021 şi nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, oferta propusă de către furnizorul actual în condiţiile art. 6 se consideră acceptată şi, în consecinţă, contractul de furnizare a gazelor naturale aferent acestei oferte este considerat încheiat tacit începând cu data de 1 iulie 2021, în condiţiile prevăzute de art. 1.196 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care clientul casnic comunică furnizorului, până la această dată, refuzul de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, după caz.
   (2) Sunt interzise condiţiile/clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului să modifice/să completeze unilateral contractul de furnizare a gazelor naturale aferent ofertei propuse în condiţiile art. 6, fără încheierea unui act adiţional.
   (3) Orice intenţie a furnizorului de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, împreună cu actul adiţional la contract, se notifică clientului casnic care se încadrează în situaţia prevăzută la alin. (1), prin modalitatea de comunicare convenită cu acesta, într-un mod transparent şi uşor de înţeles, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data la care modificarea/completarea urmează să fie efectuată, cu precizarea dreptului clientului de a denunţa contractul, în cazul în care nu este de acord cu noile condiţii/clauze notificate. Modificările/Completările se consideră acceptate de către clientul casnic în cazul în care acesta nu comunică, în termen de 30 de zile de la notificarea transmisă de către furnizor, denunţarea contractului de furnizare a gazelor naturale.
   Art. 8. - (1) Furnizorii care au în portofoliul propriu clienţi casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurenţial trebuie să poată face dovada că au depus toate diligenţele pentru informarea acestora cu privire la necesitatea de a încheia un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.
   (2) Pentru perioada 1 mai-30 iunie 2020, furnizorii de gaze naturale prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a transmite lunar la ANRE, în maximum 10 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea, documente justificative din care să rezulte îndeplinirea obligaţiilor de informare prevăzute la art. 3 către toţi clienţii casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, spre exemplu, dar fără a se limita la acestea, borderouri de trimitere a documentelor transmise în format material, centralizatoare ale documentelor transmise în format electronic, confirmări de primire a documentelor transmise în format material şi/sau electronic, după caz.
   (3) Pentru perioada 1 iulie 2020-31 martie 2021, furnizorii de gaze naturale prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a transmite la ANRE, în maximum 10 zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea, documente justificative din care să rezulte îndeplinirea obligaţiilor de informare prevăzute la art. 5 către toţi clienţii casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, spre exemplu, dar fără a se limita la acestea, borderouri de trimitere a documentelor transmise în format material, centralizatoare ale documentelor transmise în format electronic, confirmări de primire a documentelor transmise în format material şi/sau electronic, după caz.
   (4) Pentru perioada 1 aprilie-31 mai 2021, furnizorii de gaze naturale prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a transmite la ANRE, în maximum 10 zile calendaristice de la sfârşitul perioadei pentru care se întocmeşte raportarea, documente justificative din care să rezulte îndeplinirea obligaţiei de notificare prevăzute la art. 6 către toţi clienţii casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, spre exemplu, dar fără a se limita la acestea, borderouri de trimitere a documentelor transmise în format material, centralizatoare ale documentelor transmise în format electronic, confirmări de primire a documentelor transmise în format material şi/sau electronic, după caz.
   (5) Pentru perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021, furnizorii de gaze naturale prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a raporta lunar la ANRE, în maximum 15 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea, datele referitoare la activitatea de furnizare desfăşurată în condiţiile prevăzute la art. 4, utilizând macheta prevăzută în anexa nr. 3.
   (6) Începând cu data de 1 iulie 2021, furnizorii de gaze naturale prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a raporta trimestrial la ANRE, în maximum 15 zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea, datele referitoare la activitatea de furnizare desfăşurată în condiţiile prevăzute la art. 7, utilizând macheta prevăzută în anexa nr. 4.
   Art. 9. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.
   Art. 10. - Furnizorii de gaze naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.
   Art. 11. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 aprilie 2020.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriţă       
    Bucureşti, 23 martie 2020.     Nr. 27.
ANEXA Nr. 1
INFORMARE
privind eliminarea preţurilor reglementate de ANRE pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici
    Stimate client,
    Este important să vă anunţăm că piaţa gazelor naturale se va liberaliza de la data de 1 iulie 2020 şi, prin urmare, preţurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici, categorie în care vă regăsiţi şi dumneavoastră, nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
    Astfel, conform prevederilor art. 179 alin. (2) lit. b) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, preţurile de furnizare reglementate vor fi eliminate începând cu data de 1 iulie 2020. În aceste condiţii este important să ştiţi că trebuie să vă exercitaţi dreptul de a alege un furnizor cu care să încheiaţi, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial. Puteţi încheia noul contract de furnizare cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale ales de dumneavoastră dintre cei licenţiaţi de către ANRE.
    Ataşat vă transmitem oferta propusă de societatea . . . . . . . . . ., cu noul preţ de furnizare a gazelor naturale valabil începând cu data de 1 iulie 2020, pe care o găsiţi disponibilă şi pe pagina noastră de internet, la adresa . . . . . . . . . . .
    Contractul aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial propus de societatea . . . . . . . . . . poate fi consultat:
    la punctul nostru unic de contact, care are următoarele date de contact: . . . . . . . . . .;
    în centrele de relaţii cu clienţii;
    pe pagina noastră de internet, la adresa: . . . . . . . . . . .
    În cazul în care nu doriţi să acceptaţi această ofertă propusă de societatea noastră, vă informăm că, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, puteţi accepta orice altă ofertă-tip publicată de societatea noastră sau de către oricare alt furnizor de gaze naturale sau puteţi solicita unui furnizor o ofertă privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare în vederea negocierii acestora, după caz, ori puteţi recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
    Dacă doriţi să efectuaţi o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piaţă, puteţi accesa aplicaţia "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", online pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea aplicaţiei ANRE pe dispozitivele dumneavoastră mobile.
    Vă reamintim că schimbarea furnizorului de gaze naturale este un proces simplu, gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale pe care îl alegeţi.
    Este important să ştiţi că, dacă nu veţi încheia un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale ales de dumneavoastră, furnizarea gazelor naturale la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat, în baza contractului de furnizare a gazelor naturale în vigoare, în conformitate cu prevederile art. 4 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate, după cum urmează:
    la preţul reglementat de către ANRE până la data de 30 iunie 2020;
    la preţul din oferta propusă de către societatea noastră, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data la care dumneavoastră veţi încheia un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021.
    Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta . . . . . . . . . . .
Data
Cu stimă,
ANEXA Nr. 2
NOTIFICARE
    Stimate client,
    Condiţiile comerciale actuale din contractul dumneavoastră de furnizare a gazelor naturale sunt valabile până la data de 30 iunie 2021.
    În consecinţă, vă informăm că trebuie să vă exercitaţi dreptul de eligibilitate prin alegerea unui furnizor de gaze naturale cu care să încheiaţi un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale ales de dumneavoastră dintre cei licenţiaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
    În vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, puteţi accepta orice ofertă-tip publicată de societatea noastră sau de către oricare alt furnizor de gaze naturale sau puteţi solicita unui furnizor o ofertă privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare în vederea negocierii acestora, după caz, ori puteţi recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
    Dacă doriţi să efectuaţi o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piaţă, puteţi accesa aplicaţia "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", online pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea aplicaţiei ANRE pe dispozitivele dumneavoastră mobile.
    Vă reamintim că schimbarea furnizorului de gaze naturale este un proces simplu, gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale pe care îl alegeţi.
    În aceste condiţii, vă transmitem oferta cu noul preţ propus de societatea . . . . . . . . . . pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2021. Aceasta este prezentată ataşat, respectiv publicată pe pagina noastră de internet, la adresa . . . . . . . . . . .
    Contractul aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial propus de societatea . . . . . . . . . . poate fi consultat:
    la punctul nostru unic de contact, care are următoarele date de contact: . . . . . . . . . .;
    în centrele de relaţii cu clienţii;
    pe pagina de internet, la adresa: . . . . . . . . . . .
    Dacă noile condiţii comerciale nu corespund aşteptărilor dumneavoastră, vă rugăm să ne transmiteţi o notificare scrisă privind refuzul de semnare a contractului aferent ofertei propuse de societatea noastră sau o solicitare de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, după caz, folosind următoarele mijloace de comunicare: . . . . . . . . . . .
    În situaţia în care, până la data de 30 iunie 2021, nu veţi încheia un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu societatea noastră sau cu oricare alt furnizor, atunci, conform art. 6 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate, pentru asigurarea furnizării gazelor naturale la locul dumneavoastră de consum, vom considera contractul aferent ofertei propuse de societatea noastră acceptat tacit de către dumneavoastră şi, în consecinţă, încheiat începând cu data de 1 iulie 2021, cu excepţia situaţiei în care vom recepţiona din partea dumneavoastră, până la această dată, notificarea scrisă privind refuzul de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, după caz.
    Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta . . . . . . . . . .
Data
Cu stimă,
ANEXA Nr. 3

MODELUL RAPORTĂRII LUNARE

Categoria de clienţi finali
Numărul clienţilor casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate la data de 30 iunie 2020, numit număr referinţă (NR)
Numărul clienţilor casnici din NR care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea
B. Clienţi finali conectaţi direct la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale
B.1 Consum de până la 280.000,00 MWh, din care:
D1 (consum anual mai mic de 5,56 MWh)
D2 (consum anual cuprins între 5,56 MWh şi 55,56 MWh)
D3 (consum anual cuprins între 55,56 MWh şi 280,00 MWh)
D4 (consum anual cuprins între 280,00 MWh şi 2.800,00 MWh)
D5 (consum anual cuprins între 2.800,00 MWh şi 28.000,00 MWh)
C. Clienţi finali conectaţi direct la sistemul de distribuţie
C.1 cu un consum anual de până la 280,00 MWh/an, din care:
D1 (consum anual mai mic de 5,56 MWh)
D2 (consum anual cuprins între 5,56 MWh şi 55,56 MWh)
D3 (consum anual cuprins între 55,56 MWh şi 280,00 MWh)
C.2 cu un consum anual între 280,01 MWh/an şi 2.800,00 MWh/an, din care:
D4 (consum anual cuprins între 280,00 MWh şi 2.800,00 MWh)
C.3 cu un consum anual între 2.800,01 MWh/an şi 28.000,00 MWh/an, din care:
D5 (consum anual cuprins între 2.800,00 MWh şi 28.000,00 MWh)
   ANEXA Nr. 4
 
    MODELUL RAPORTĂRII TRIMESTRIALE

   
Categoria de clienţi finali
Numărul clienţilor casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor acceptate tacit, la data de 1 iulie 2021, numit număr referinţă (NR)
Numărul clienţilor casnici din NR pentru care furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor acceptate tacit, la sfârşitul trimestrului pentru care se face raportarea
B. Clienţi finali conectaţi direct la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale
B.1 Consum de până la 280.000,00 MWh, din care:
D1 (consum anual mai mic de 5,56 MWh)
D2 (consum anual cuprins între 5,56 MWh şi 55,56 MWh)
D3 (consum anual cuprins între 55,56 MWh şi 280,00 MWh)
D4 (consum anual cuprins între 280,00 MWh şi 2.800,00 MWh)
D5 (consum anual cuprins între 2.800,00 MWh şi 28.000,00 MWh)
C. Clienţi finali conectaţi direct la sistemul de distribuţie
C.1 cu un consum anual de până la 280,00 MWh/an, din care:
D1 (consum anual mai mic de 5,56 MWh)
D2 (consum anual cuprins între 5,56 MWh şi 55,56 MWh)
D3 (consum anual cuprins între 55,56 MWh şi 280,00 MWh)
C.2 cu un consum anual între 280,01 MWh/an şi 2.800,00 MWh/an, din care:
D4 (consum anual cuprins între 280,00 MWh şi 2.800,00 MWh)
C.3 cu un consum anual între 2.800,01 MWh/an şi 28.000,00 MWh/an, din care:
D5 (consum anual cuprins între 2.800,00 MWh şi 28.000,00 MWh)