joi, 24 august 2017

Deconectările individuale - Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica

Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica - art. 246, 247, 248 alin. 2, 249, 251, 252, 254, 303 alin. 3

Art. 246 Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele conditii cumulative: 
a) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act aditional, la solicitarea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului; 
b) să existe acceptul scris al proprietarilor spatiilor cu destinatie de locuintă sau cu altă destinatie cu care cel care doreste debransarea are pereti comuni sau plansee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea si cunosc influentele debransării asupra conditiilor de confort si de mediu din spatiile pe care le detin în proprietate; 
c) să existe documentatia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g); 
d) solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spatiul pe care îl are în proprietate, după debransare. 
Art. 247 În situatia în care deconectarea se face cu intentia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizatie de construire, obtinută în conditiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât conditiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influentate si să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini. 
Art. 248 Furnizorul are obligatia de a verifica îndeplinirea conditiilor prevăzute la art. 246 si 247 înainte de a emite avizul de deconectare. 
(2) În cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea conditiilor legale, furnizorul este îndreptătit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării. 
Art. 249 Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.
Art. 251 Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situatii: 
a) se intentionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintă si nu sunt montate repartitoare de costuri; 
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spatiului cu destinatie de locuintă sau altă destinatie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice. 
Art. 252 (1) Deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părtile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii adunării generale a asociatiei de proprietari/locatari si cu acordul proprietarilor direct afectati. 
(2) În procesul-verbal al adunării generale se va consemna faptul că acestia au înteles că deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creste. 
(3) Proprietarii direct afectati sunt: 
a) proprietarii apartamentelor care au peretii comuni cu casa scării în zona de intrare în condominiu sau la fiecare etaj; 
b) proprietarii care au pereti comuni cu uscătoriile sau spălătoriile în care sunt montate, conform proiectului, corpuri de încălzire. 
Art. 254 Utilizatorii de energie termica au urmatoarele obligatii: 
(...) g) sa nu modifice instalatiile de incalzire centrala, aferente unui imobil condominial, decat in baza unei documentatii tehnice care reconsidera ansamblul instalatiilor termice, aprobata de catre furnizor; 
Art. 303 (3) Constatarea contraventiilor si aplicarea santiunilor se face de catre primari si/sau împuternicitii acestora si de reprezentantii împuterniciti ai autoritatilor de reglementare competente, dupa caz.

Sanctiuni modificarea neautorizata de catre utilizatori a instalatiilor - Legea nr. 51/2006

Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice - art. 47 alin. (1) e, 48 alin. (1),(2),(3)

Art. 47 (1) Constituie contraventie în domeniul serviciilor de utilitati publice si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei urmatoarele fapte: 
e) modificarea neautorizata de catre utilizatori a instalatiilor, utilajelor, echipamentelor si a dotarilor aferente sistemelor de utilitati publice. 
Art. 48 (1) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentanti împuterniciti ai ministrului mediului si gospodaririi apelor, ai ministrului administratiei si internelor, ai ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, ai presedintilor A.N.R.S.C., A.N.R.E., A.R.R. si ai presedintilor consiliilor judetene si ai primarilor, dupa caz, conform competentelor stabilite în prezenta lege. 
(2) În vederea constatarii contraventiilor prevazute la art. 47, reprezentantii împuterniciti prevazuti la alin. (1) au acces, daca acest lucru se impune, în conditiile legii, în cladiri, încaperi, la instalatii si în orice alt loc, unde au dreptul sa verifice instalatiile de utilizare, precum si sa execute masuratori si determinari. Atât operatorii, cât si utilizatorii sunt obligati sa puna la dispozitie reprezentantilor împuterniciti documentele cu privire la serviciul de utilitati publice furnizat/prestat. 
(3) Organele de politie sunt obligate sa acorde, la cerere, sprijin reprezentantilor împuterniciti.

Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu - Legea nr. 325/2006

Art. 30 (2) Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative: 
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât şi pe verticală; 
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire; 
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile înainte. 
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încalzire. 
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse. 
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant. 
Art. 32 c) - operatorul serviciului de alimentare cu energie termica în sistem centralizat are dreptul sa stabileasca conditiile tehnice de bransare sau de debransare a utilizatorilor de energie termica la instalatiile aflate în administrarea lor, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare si a reglementarilor emise de A.N.R.S.C.; 
Art. 45 (1) Constituie contraventii, altele decât cele prevazute în Legea nr. 51/2006, si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei urmatoarele fapte: 
b) debransarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termica fara respectarea dispozitiilor prezentei legi; 
Art. 46 (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 45 se fac de catre reprezentantii împuterniciti ai autoritatilor de reglementare competente si/sau autoritatii administratiei publice locale, conform atributiilor stabilite în prezenta lege si în Legea nr. 51/2006, publicata în M.O. nr. 254/2006.

Scutire taxa autorizatie de constructie





Scutire impozit!

LIGA asociaŢiilor
de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS
PARTENERI PENTRU DEZVOLTARE DURABILA!
Informarea corecta si de calitate a reprezentantilor asociatiilor de proprietari cu privire la drepturile si obligatiile acestora este benefica tuturor partilor implicate! Parteneriatul si implicarea activa a cetatenilor la luarea deciziilor este esentiala pentru un act de administrare intr-o tara membra a Uniunii Europene.
de 26 de ani – reprezentare nationala si internationala a asociatiilor de proprietari din romania!
ORGANIZATIE Membră IUT – International Union of Tenants
NR. 178/21.08.2017
Către; Ministerul Finanțelor Publice
                   Domnului Ministru Ionuț Mișa  
        
Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat (organizatie nationala a asociatiilor de proprietari), în numele celor peste 15.000 de asociații de locatari/proprietari membre, vă sesizează o problemă cu care se confruntă în momentul de față asociațiile de proprietari care execută lucrări de intervenție conform OUG 18/2009, datorită faptului că noul cod fiscal aplicabil de la 01.01.2016 la scutirea de impozit nu se mai precizează o perioadă de scutire de 7 ani ca în vechiul cod, ceea ce a făcut ca prin hotărâre de Consiliu Local de a aprobare a taxelor și impozitelor acum să se prevadă scutirea doar pe un an.
Dacă ne gândim la condițiile pe care le-au impus Consiliile Locale și la birocrația existent, constatăm că nu mai merită să faci dosare pentru a fi scutiț doar pentru un an. În consecință, putem spune că a dispărut și ultima facilitate pe care statul o oferea celor care finanțau integral din bani proprii reabilitarea.
Solicităm revenirea urgentă la forma din vechiul cod, adică la posibilitatea de scutire pe 7 ani.


Ne puteti comunica raspunsurile la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.
Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.
Mihai Mereuta
Presedinte
LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS


adresa corespondenŢĂ: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti. www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro, www.casa-plus.ro; http://urban-plus-ro.blogspot.ro/
MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; presedinte  Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus
director resurse umane: daniela FLORINA huŢan - 0726.949.000; 0743.627.705; dana.hutan@habitaturban.ro;
consultant servicii publice: radu corneliu dumitrescu – conctranspresp@yahoo.com;
consultant SECTOR 1: FLORENTIN DOGARU - 0723.703.539, norudogaru@yahoo.com;
Consultant sector 2: gabriela bratu - bratugabriela61@yahoo.com;
consultant SECTOR 3: Dan rujan - 0744.346.420; drujan1@gmail.com;
consultant SECTOR 4: viorica stefu – 0724.507.447; famstefu@yahoo.com;
consultant SECTOR 5: ANDREI GHEORGHE - 0722.429.684, michelefilip@yahoo.com;
consultant SECTOR 6: MIRCEA IOAN POPESCU – 0727.110.049, mircea.ioanpopescu@gmail.com;
RESPONSABIL FORMARE PROFESIONALA: tatiana ecaterina musteaŢĂ - tatiana.musteata@habitaturban.ro;
MEDIATOR - marta Şeicaru jenicĂ - 0723.229.591. marta.jenica@yahoo.com;
expERT contABIL - gabriela bratu - bratugabriela61@yahoo.com;
AVOCAT - ALEXANDRU TIU - alexandru_tiu@yahoo.com; 0744.422.580
Consultant audit energetic - CONSTANTIN PETRIU 0722.507.373;
Consultant asigurari – ana furtuna - office@baldor.ro;

ACTIUNi REALIZATe cu sprijinul: Elsaco, ista romania, SNRB, radet bucuresti. partener media: RADIO ROMANIA ACTUALITATI – BUCURESTI FM 98,3; arena CONSTRUCTIILOR.

miercuri, 2 august 2017

Majorarea CAS si CASS o decizie luata fara a vedea ce efecte vor fi la asociatiile de proprietari

·        Majorarea CAS si CASS o decizie luata fara a vedea ce efecte vor fi la asociatiile de proprietari.
·        Ordonanta de urgenta nr.4/2017 a fost adoptata fara a fi respectata obligatia de a fi pusa in dezbatere publica minim 10 zile.
·        Aceasta ordonanta va duce la disponibilizari in cadrul asociatiilor de proprietari si la cheltuieli nejustificate care se vor reflecta in cotele de intretinere platite de catre proprietari.
·        Nu este normal ca sa fie sanctionati toti angajatorii doar pentru ca unii utilizeaza munca nedeclarata.
·        Toata munca depusa pentru a educa/informa asociatiilor de proprietari cu privire la utilizarea contractelor de munca (chiar si cu timp partial, de exemplu pentru personalul care asigura curatenia de 2 ori pe saptamana cate 2 ore) a fost in zadar in clipa in care prin suprataxare statul ii impinge pe contribuabili la neconformare generala.
·        Aceasta ordonanta este neconstitutionala si trebuie abrogata urgent!
·        Ordonanta afecteaza puternic functionarea asociatiilor de proprietari. Am respins ideea cand a fost doar zvon si o respingem si acum cand este publicata in Monitorul Oficial.
·        Cand asemenea suprataxari aberante sunt numite ”Masuri pentru asigurarea dreptului la pensie si la sanatatea medicala” nu este alta solutie decat demisia initiatorilor.


IULIE 2017 (LEI)
AUGUST 2017 (LEI)
NET
100
100
CONTRIBUTII ANGAJAT
43
43
CONTRIBUTII ANGAJATOR
32
306
TOTAL CHELTUIELI SALARIALE
175
449
+274 LEI

NOTA- Si daca ne ganditi la o asociatie mica, de doar 10 apartamente, atunci vedem cum statul scoate din buzunarul fiecarui propietari inca 27 de lei!
In ce logica se poate incadra ideea ca la 100 de lei platiti mai dai 349 lei la stat?

Ne puteti comunica raspunsurile la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.
Mihai Mereuta
Presedinte
LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS

adresa corespondenŢĂ: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti. www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro, www.casa-plus.ro; http://urban-plus-ro.blogspot.ro/
MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; presedinte  Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus
director: daniela FLORINA huŢan - 0743.627.705; dana.hutan@habitaturban.ro;
consultant servicii publice: radu corneliu dumitrescu – conctranspresp@yahoo.com;
consultant SECTOR 1: FLORENTIN DOGARU - 0723.703.539, norudogaru@yahoo.com;
Consultant sector 2: gabriela bratu - bratugabriela61@yahoo.com;
consultant SECTOR 3: Dan rujan - 0744.346.420; drujan1@gmail.com;
consultant SECTOR 4: viorica stefu – 0724.507.447; famstefu@yahoo.com;
consultant SECTOR 5: ANDREI GHEORGHE - 0722.429.684, michelefilip@yahoo.com;
consultant SECTOR 6: MIRCEA IOAN POPESCU – 0765.785.866, mircea.ioanpopescu@gmail.com;
RESPONSABIL FORMARE PROFESIONALA: tatiana ecaterina musteaŢĂ - 0743.627.705; tatiana.musteata@habitaturban.ro;
MEDIATOR - marta Şeicaru jenicĂ - 0723.229.591. marta.jenica@yahoo.com;
expERT contABIL - gabriela bratu - bratugabriela61@yahoo.com;
AVOCAT - ALEXANDRU TIU - alexandru_tiu@yahoo.com; 0744.422.580
Consultant audit energetic - CONSTANTIN PETRIU 0722.507.373;
Consultant asigurari – ana furtuna - office@baldor.ro;

ACTIUNi REALIZATe cu sprijinul: Elsaco, ista romania, SNRB, radet bucuresti. partener media: RADIO ROMANIA ACTUALITATI – BUCURESTI FM 98,3; arena CONSTRUCTIILOR.


h_2
h_3
h_6
CASA PLUS-
LIGA HABITAT
h_6
h_7
MEMBRII / COLABORATORI
Liga Asociatiilor de Proprietari habitat, Uniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad (ULALA), Uniunea Judeteana a Asociatiilor de proprietari arges, LIGA asociatiilor de proprietari campulung muscel, Liga Judeteana a Asociatiilor de Proprietari Bacau, Asociatia de Proprietari Fagului oradea, Federatia Asociatiilor de Proprietari Botosani, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Braila, Asociatia Proprietarilor de Locuinte si a Operatorilor de Servicii din Mun. Brasov, Liga Asociatiilor de Proprietari ialomita, Uniunea Asociatiilor de Proprietari din Buzau, Uniunea Municipala a Asociatiilor de Locatari si Proprietari resita, Federatia asociatiilor de Proprietari Cluj Napoca, Federatia Asociatiilor de Proprietari Dej, Federatia Asociatiilor de Proprietari Mangalia, Federatia Asociatiilor de Proprietari Navodari, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Constanta, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Medgidia, Uniunea Judeteana a Asociatiilor de Locatari si Proprietari Dolj, Grupul de Integrare a Asociatiilor de Proprietari galati, Asociatia de Proprietari Mihai Eminescu borsec, Uniunea Asociatiilor de proprietari Deva, Asociatia Grupul Asociatiilor de Proprietari Iasi, Uniunea asociatiilor de proprietari si Locatari din Mun. Piatra Neamt, Uniunea Judeteana Olt a Asociatiilor de proprietari si Chiriasi, ALIANTA Asociatiilor de Proprietari Prahova, Liga Asociatiilor de Proprietari Negresti Oas, Liga Asociatiilor de Proprietari Tirgu Mures, Liga Asociatiilor de Proprietari Turnu Magurele, Federatia Asociatiilor de Proprietari Lugoj, Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara, Uniunea Judeteana a Asociatiilor de Proprietari Rimnicu Vilcea, Asociatia de Proprietari R 64 Oltenita, Asociatia Romana pentru Locuinte - CASA PLUS