marți, 13 decembrie 2016

Multumiri!

În numele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat şi al meu personal ţin să muţumesc tuturor celor ce ne-au sprijinit in acest an si sa imi exprim speranta ca vor fi alaturi de noi si in anul 2017!
Sprijinul a fost esential pentru a putea derula programele de consiliere si indrumare gratuite adresate membrilor si reprezentantilor asociatiilor de proprietari!
Intervenţiile specialistilor, participarea la discuţii, precum şi raspunsurile la obiect au fost factori ce au contribuit la ceea ce noi considerăm că a fost programe de consiliere / dezbateri de succes.
Va dorim ca Sarbatorile ce vin sa va aduca sanatate, fericire, armonie si intelegere!

vineri, 9 decembrie 2016

Noi amenzi aberante pentru asociatiile de proprietari

Ordonanţa de urgenţă nr. 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 965 din 29/11/2016


   Art. 19. - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 629 din 2 septembrie 2011, aprobată prin Legea nr. 92/2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
   1. Articolul 33 va avea următorul cuprins:
    "Art. 33. - (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei următoarele fapte:
     c) nerespectarea de către asociaţia de proprietari/locatari a dispoziţiilor art. 20 alin. (1)-(4), art. 22 alin. (3) şi art. 24 alin. (3).

Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece
Text actualizat la data de 28.11.2015.
   Art. 20. - (1) Lunar, până cel târziu la data de 3 a lunii, reprezentantul furnizorului de energie termică ori de gaze naturale împreună cu reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, după caz, stabilesc consumul general de energie termică sau de gaze naturale.
   (2) La stabilirea consumului general, persoanele prevăzute la alin. (1) încheie un proces-verbal constatator al cărui model se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
   (3) Pe baza datelor cuprinse în procesul-verbal constatator, asociaţia de proprietari/locatari defalcă consumul general pe consumatori individuali.
   (4) Până la data de 5 a fiecărei luni, asociaţia de proprietari/locatari transmite furnizorilor prevăzuţi la alin. (1) situaţia centralizatoare cuprinzând consumurile defalcate pentru beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinţei.
   (5) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică furnizorilor cu un număr de peste 1.000 clienţi, precum şi în situaţia existenţei de repartitoare de încălzire în cazul energiei termice sau în situaţiile în care reglementările legale în domeniul energiei termice ori gazelor naturale dispun în alt fel.
   Art. 22. - (1) Lunar, în termen de 10 zile de la primirea facturii, asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a defalca cheltuielile privind energia termică pe consumatori individuali, ţinând cont de ajutorul pentru încălzirea locuinţei stabilit în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
   (2) În cazul asociaţiilor de proprietari/locatari care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat, defalcarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se evidenţiază într-un borderou care se transmite furnizorului în termen de maximum două zile de la întocmire.
   (3) Asociaţia de proprietari/locatari are obligaţia de a evidenţia lunar ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în tabelul cu cheltuielile de întreţinere.
   Art. 24. - (1) Lunar, în termenul stabilit prin contract, după primirea facturii, asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a defalca cheltuielile privind gazele naturale pe consumatori individuali, ţinând cont de ajutorul pentru încălzirea locuinţei stabilit în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
   (2) Defalcarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se evidenţiază într-un borderou care se transmite furnizorului în termen de maximum două zile de la întocmire.
   (3) Asociaţia de proprietari/locatari are obligaţia de a evidenţia lunar ajutorul pentru gaze naturale în tabelul cu cheltuielile de întreţinere.