vineri, 4 septembrie 2015

PREVEDERI CONTRADICTORII SI LIPSITE DE COERENTA ALE LEGII NR. 224/2015

Legea 224/24.07.2015 de modificare si completare a Legii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, publicata pe 30 iulie a.c. introduce dupa parerea noastra unele prevederi contradictorii si lipsite de coerenta, necorelate cu cadrul legal de ansamblu al utilitatilor publice si cu nevoile de dezvoltare a serviciilor si cu necesitatea impusa de lege ca gestuinea acestor servicii sa urmareasca obtinerea celui mai bun raport calitate / pret al serviciilor prestate la nivelul utilizatorilor, aplicarea acesteia in conditiile aceste noi prevederi legale generand costuri suplimentare pentru utilizatori si repartitia discriminatorie a acestr costuri.
Va prezentam in continuare observatii critice la unele prevederi ale Legii nr. 224/2015, care contin mai multe motive de neconstitutionalitate a acesteia, rugandu-va sa le analizati si sa luati masurile necesare eliminarii discriminarii utilizatorilor, solutiilor neeconomice promovate si a contradictiilor de legalitate semnalate.
Cu deosebita consideratie,
Mihai Mereuta                      Radu Dumitrescu

Presedinte                                Consultant
Observatii la Legea 224 din 24.07.2015
de modificare si completare a legii 241/2006
OBSERVATIA 1
Noul art.31 (11) din Legea 241/2006 – promovat de legea 224/2015, introduce posibilitatea anularii contractului cu asociatia, in cazul introducerii contractelor individuale, care presupune conditii cumulative:
– existenta asociatiei,
– AG a asociatiei cu unanimitate de voturi pentru trecerea la contrcatarea individuala
– plata datoriilor.
Precum si conditiile de contractare individuala in condominii cu distributie verticala – de regula condominiile existente (de la art. 31 (12):
– contorizare  100% locuri de consum
– contoare  cu citire la distanta
– acelasi tip de contor, avizat de operator si cu certif metrologic
– certif metrologice se predau operatorului
Si pentru distributia orizontala – de regula de la condominii noi (de la art. 31 (13):
– contoare verificate metrologic pe cheltuiala utilizatorilor
– certif metrologice se predau operatorului
In aceste conditii nu intra insa si plata costurilor suplimentare generate de contractarea si facturarea individuala, ce reprezinta activitati de individualizare a consumurilor pe apartamente aferente  managementului de condominiu si nu servciului public de alimentare cu apa si de canalizare.
Problema de fond introdusa de contractarea individuala cu proprietarii de apartament din condominii si cu posibilitatea anularii contractului cu asociatia este nesocotirea Legii 230/2007 si a HG 1588/2008 cu privire, intre altele, la rolul asociatiei de proprietari, autonomia managementului privat al unui condominiu, costurile pe care implica acest management si limita de demarcatie intre gestiunea privata a condominiului si gestiunea delegata a operatorilor serviciilor de apa si de canalizare.
Noile prevederi intra in contradictie si cu prevederile de baza ale gestionarii sistemelor publice de apa si de canalizare, respectiv cu existenta unui contract de delegare in cazul gestiunii delegate si cu aria posibila a contractelor de delegare, care se limiteaza la gestiunea sistemelor publice, existand chiar prevederi speciale de limitare a domeniului de activitate ce exclude extinderea activitatilor in afara gestiunii sistemelor publice (a se vedea  regulile ”in house” de accesare a fondurilor europene).
Contractarea pe apartamente (precum si conventiile asociate unui contract cu asociatia) poate fi acceptata de catre operatori doar cel mult ca un posibil serviciu conex, ce poate fi prestat in mod facultativ si nu obligatoriu, intrucat nu intruneste cerintele serviciului public de alimentare cu apa si de canalizare. Este un serviciu suplimentar, ce serveste doar condominiile si e prestat in afara ariei de operare/delegare (sistemele publice de pa si de canalizare), serviciul continand efectiv activitati de management de condominiu.
Cu privire la costurile suplimenatare pe care le presupun aceste activitati de contractare si facturare individuala, omise in legea 224/2015, ele sunt precizate de prevederea art. 3 alin i) din legea 241/2006 privind definitia bransamentului care arata, intre altele, ca: “În cazul condominiilor existente, separarea şi individualizarea consumurilor la nivel de proprietate/apartament individual se fac prin montarea repartitoarelor de costuri. Cheltuielile aferente individualizării consumurilor sunt suportate de coproprietarii condominiului, operatorul având numai obligaţia montării contorului principal de branşament la nivelul limitei de proprietate
Totodata, prevederile art. 40 (2) din HG 1588/2007 arata ca:  asociaţia de proprietari poate stabili modul de plată a cheltuielilor pe bază de convenţie cu caracter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, încheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului”.
Aceste prevederi fac trimitere la relatiile asociatiei de proprietari cu operatorul, stipuland cu claritate ca activitatile de individualizarea a consumurilor si repartitia cheltuielilor pe baza de conventie si repartitoare de costuri / contoare de apartament constituie servicii suplimentare de serviciul de baza inclus in tarif. 
Prin urmare, aceste servicii sunt suplimentare fata de serviciul contractat cu asociatia, trebuie ca sa fie cuantificate si facturate separat de serviciile de baza incluse in tarif, fiind servicii conexe serviciilorpublice de apa si de canalizare, ce pot constitui un venit al operatorilor distinct de veniturile obtinute din prestarea serviciului public de alimentare cu apa. Fiind un serviciu suplimentar diferit de contractul de furnizare a serviciului, rezulta ca nu se pot include costurile acestuia in tariful de prestatie.
Un alt argument este faptul ca acest serviciu suplimentar priveste activitati ale operatorului in afara sistemelor publice, respectiv in instalatiile private ale unor imobile tip condominiu. Astfel de servicii nu pot fi obligatorii, ci numai optionale, in masura in care operatorul considera ca isi poate acoperi costurile si riscurile suplimentare.
Totodata, aceste servicii suplimentare nu sunt de interes public general, intrucat doar proprietarii din condominiu sunt beneficiari si prin urmare ar trebui sa fie si singurii platitori ai acestor servicii suplimentare.  Spre deosebire de costurile de gestionare ale sistemelor publice care se includ in tarif si sunt suportate firesc de toti utilizatorii serviciului.
Astfel, desi mai multe prevederi legale, precum cele amintite mai sus, arata ca activitatile de individualizare a consumurilor la un condominiu (incheierea de conventii pentru repartizarea consumurilor, ca si contractarea individuala), constituie servicii suplimentare efectuate in interiorul unui condominiu, in afara ariei delegate, prin urmare optionale pentru operatori si posibil de efectuat doar pe baza platii unor costuri suplimentare, noile prevederi legale introduse de Legea 224/2015 nesocotesc aceste aspecte de fond si impun contractarea individuala ca obligatorie.
Aceste argumente arata ca si prevederile art. 39 (4) g) din Legea 241/2006 modificata de Legea 224/2015, care stabilesc si sanctionarea operatorilor pentru refuzul incheierii de contracte individuale sunt contradictorii si nejustificate, in raport cu prevederile contractualui de delegare, si cu aria delegarii ce cuprinde exclusiv sistemele publice. Consideram ca operatorii nu pot fi sanctionati (si mai ales operatorii regionali !) pentru refuzul unor activitati din afara ariei lor de operare, activitati ce pot fi doar optionale, suplimentare, tratate ca servicii conexe serviciilor publice de apa si de canalizare, facturate separate de acestea.
Pe langa aceste contradictii, includerea costurilor de management de condominiu in tarif, cum preconizeaza Legea 224/2015 prin prevederile contractarii individuale, este si discriminatorie, avand in vedere ca se incarca incorect factura utilizatorilor casnici si a agentilor economici cu activitati de management de condominiu ce ar fi trebuit facturate separat si exclusiv la condominiile in cauza.
Aceste lipsuri si contradictii reprezinta motive de neconstitutionalitate a legii 224/2015 cu privire la introducerea art. 31 (11 - (18) din Legea 241/2006.

OBSERVATIA 2
Noul art. 31 (16) introduce obligatia suplimentara a operatorilor, in cazul incheierii de contracte individuale, anume la punctul d):
- Sa factureze pausal utilizatorii care nu au montat contoare sau care nu au verif metrologica la zi.
Prevederea este contradictorie atat cu conditia de incheiere de contracte individuale, de a se contoriza toate punctele de consum, cat si cu prevederile art. 3.2. din Ordinul 29/N/1993 al MLPAT, care arata ca “3.2. In cazul nefunctionarii sistemelor de masurare Pentru perioada in care contorul a functionat defectuos sau a fost prelevat din instalatie pentru verificare metrologica, consumul de apa si de energie termica se va determina pe baza mediei zilnice corespunzatoare unei perioade similare in care contorul a functionat normal.
Prevederea este contradictorie si cu definitia regimului pausal si modul sau de aplicare in Ordinul 29/N/1993, singurul act normativ care reglementeaza aceasta speta si care se refera la o estimare globala a consumului unei cladiri (condominiu) si nu a unui consumator din cadrul cladirii.
Astfel, norma pausala se poate aplica numai:
- pana la contorizarea utilizatorului, in cazul nostru a condominiului, ceea ce nu e cazul,
- pe ansamblu unui condominiu, asa cum prevede Ordinul 29/N/1993, ceea ce iar nu e cazul,
- odata contorizarea efectuata, in cazul nefunctionarii temporare a unui contor de bransament de condominiu, factura va lua in calcul media consumului anterior, nu baremele.
Avand in vedere conditiile de utilizare a conventiilor (precum si a contractelor individuale) respectiv contorizarea bransamentului condominiului si contorizarea tuturor consumatorilor din condominiu, noua prevedere din Legea 241/2006 de la art. 31 (16) d) nu poate fi aplicata!!! intrucat ulterior contorizarii, in cazul nefunctionarii contorului de bransament nu se mai aplica norma pausala ci media consumului anterior. In cazul nefunctionarii contoarelor de apartament / repartitoarelor, repartitia consumului general se face dupa numarul de persoane conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007, nu dupa norma pausala, care este aplicabila doar la nivel de condominiu.
In concluzie, noua prevedere de la art. 31 (16) nu se poate aplica, fiind in contradictie atat cu vechiul cadru legal cat si cu insasi noile prevederi. Singura posibilitate de repartitie a consumului general in cazul in care nu mai sunt intrunite conditiile de contractare si facturare individuala (contorizare si functionare contoare 100%), este cea dupa numarul de persoane din condominiu.

OBSERVATIA  3.
In raport cu noile definitii de la art. 3 lit ad, ae si af din legea 24/2006 si definitiile din DEX, legea ar trebui sa vorbeasca numai de tarife pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare, nu si de preturi, intrucat ne aflam intr-un domeniu reglementatat, al preturilor stabilite oficial (de catre o autoritate publica) pentru prestarea anumitor servicii publice.
Preturile reprezinta expresia baneasca a valorii unei marfi sau a unui serviciu care nu presupun o stabilire oficiala (o reglementare), respectiv nu presupun o aprobare din partea unei autoritati publice, cum sunt preturile pentru bunuri si servicii care sunt stabilite in mod liber pe piata de catre agentii economici, ceea ce nu e cazul.
Mai mult, legea 224/2015 defineste in mod eronat pretul ”apei potabile” si nu al serviciului de alimentare cu apa potabila, cum este cazul! Atat legea 51/2006 cat si Legea 241/2006 arata ca un operator presteaza la nivelul unui utilizator un serviciu complex, serviciul de alimentare cu apa potabila, avand mai multi indicatori de performanta, unde calitatea apei potabile este doar unul dintre acestia, pe langa presiune, continuitate, raspuns la reclamatii, acoperire, etc.

OBSERVATI 4.
Definitia de la art. 3 lit ah) – a operatorului economic, respecti: ”furnizor/prestator de servicii de alimentare cu apa si de canalizare, care exploateaza un sistem privat” este de asemenea eronata in contextul prevederilor legii 51/2006 si legii 241/2006, precum si a legii 213/1998, intrucat sistemele de apa si de canalizare nu pot fi private, avand statut de bunuri publice, chiar daca operatorul este o societate privata! Aceste bunuri publice pot fi doar date in administrare sau concesionate. Prevederea introduce astfel o contradictie cu prevederi ale legii 213/1998, ale legii 51/2006 (a se vedea cu precadere art. 4, 5, 24, 25 si 26 din legea 51/2006) si legii 241/2006 privind definirea sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare ca bunuri publice, inclusiv cu acele prevederi care obliga trecerea la proprietatea publica a bunurilor de tipul celor din sistemele publice care din eroare au trecut in patrimoniul unei societati comerciale.
Prin urmare, definitia operatorului economic de la art. 3 lit ah) din legea 241/2006 modificata este un motiv de neconstitutionalitate a legii 224/2015!

OBSERVATIA 5.
Noul art. 11. (1) prevede in mod eronat ca ADI si consiliile locale pot avea ca obiect de activitate serviciul de apa si de canalizare, acesta fiind propriu doar operatorilor. Articolul introduce astfel o mare confuzie intre atributiile operatorilor si atributiile autotitatilor sub care se desfasoare serviciile publice de apa si de canalizare, nesocotind conflictele de interese generate de aceasta eroare. Autoritatile publice locale si ADI aproba strategii si reglementari ale utilitatilor publice, dar nu pot avea atributii de operare a acestor servicii.
In concluzie, art. 11. (1) din legea 241/2006 modificata poate fi de asemenea un motiv de neconstitutionalitate a legii 224/2015!

OBSERVATIA 6.
Noua formulare a art. 28 (2), prin care se accepta executia de bransamente individuale pentru apartamente din blocuri, se poate aplica doar la condominii mici, cu maxim 2-5 apartamente si la toate apartamentele din condominiu. Altfel contorul general nu poate fi anulat. La condominii mari cu multe apartamente solutia este neeconomica si generatoare de noi probleme de intretinere a instalatiilor interioare. Mai trebuie tinut seama ca solutia presupune acordul tuturor proprietarilor pentru montarea de tevi in spatiile comune ale condominiului. Avand in vedere si faptul ca limita de proprietate a sistemului public determina locul de masurare a consumului unui utilizator, indiferent de modul de constructie a instalatiilor interioare ale unui condominiu (distributia interioara verticala, orizontala sau bransamente separate pentru fiecare apartament sau acasa a unui condominiu), factura individuala trebuie sa cuprinda atat consumul individual cat si cota corespunzatoare din consumul comun, daca nu s-au executat bransamente separate de catre toti proprietarii de spatii de locuire sau cu alta destinatie dintr-un condominiu.
Avand in vedere ca facturarea si contractarea individuala generata de executia de bransamente individuale la apartamentele dintr-un condominiu introduce costuri suplimentare pentru operatori, (aferente managementului de condominiu![1]), in raport cu contorizarea generala si contractarea si facturarea pe ansamblul condominiului, avizul acestora pentru realizarea de bransamente individuale trebuie sa fie conditionat de plata de catre utilizatori a cheltuielilor suplimentare astfel introduse.

OBSERVATIA 7.
Noua formulare de la art. 28 (7) din Legea 241/2006, respectiv “Bransamentul propriu pana la contor, inclusiv contorul” constitue o terminologie care genereaza confuzii, intrucat bransamentul este numai propriu si numai pana la contor, neexistand bransament al mai multor utilizatori independenti (aceea se numeste deja retea) si nu poate fi decat pana la contor, dincolo de contor conducta aprtinand instalatiei interioare!

Ne puteti comunica raspunsurile la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.


[1] Se poate arata ca activitatile generate de raporturile contractuale ale operatorilor cu proprietarii de apartamente dintr-un condominiu tin de managementul intern al condominiului, determinand costuri suplimentare pentru operatori. Aceste costuri nu pot fi incluse in tarife, fiind proprii numai condominiilor in cauza, motiv pentru care trebuie facturate separat de costurile incluse in tarif cu asigurarea serviciilor publice la limita de proprietate.