joi, 27 noiembrie 2014

Transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari este obligatorie!

Conform art. 659 din Codul Civil „În cazul clădirilor cu mai multe etaje ori apartamente sau în cazul ansamblurilor rezidenţiale formate din locuinţe individuale, amplasate izolat, înşiruit sau cuplat, în care există proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, se constituie asociaţia de proprietari, care se organizează şi funcţionează în condiţiile legii”.

Legea care se refera la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este legea 230/2007, pusa in aplicare prin Hotărârea 1588 / 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230 / 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Atragem cu fermitate atentia ca transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari este obligatorie, codul civil fiind foarte clar in aceasta privinta.

Lipsa organizarii in asociatie de proprietari face ca proprietarii din acele imobile sa nu poata beneficia de programele nationale derulate de catre MDRAP sau de catre autoritatile locale (reabilitare termica, reducerea riscului seismic etc.).

Lipsa personalitatii juridice si a codului fiscal fac imposibila respectarea obligatiilor fiscale, contabile si de legislatie a muncii ceea ce in multe cazuri are conotatii penale.


Consideram ca ar trebui urgentata transformarea tuturor asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari! Este necesara desfasurarea (prin intermediul organizatiilor reprezentative din domeniu si cu sprijinul a.p.l.), a unor programe de indrumare si sprijin pentru functionarea in deplina legalitate a acestora.