joi, 27 noiembrie 2014

Transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari este obligatorie!

Conform art. 659 din Codul Civil „În cazul clădirilor cu mai multe etaje ori apartamente sau în cazul ansamblurilor rezidenţiale formate din locuinţe individuale, amplasate izolat, înşiruit sau cuplat, în care există proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, se constituie asociaţia de proprietari, care se organizează şi funcţionează în condiţiile legii”.

Legea care se refera la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este legea 230/2007, pusa in aplicare prin Hotărârea 1588 / 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230 / 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Atragem cu fermitate atentia ca transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari este obligatorie, codul civil fiind foarte clar in aceasta privinta.

Lipsa organizarii in asociatie de proprietari face ca proprietarii din acele imobile sa nu poata beneficia de programele nationale derulate de catre MDRAP sau de catre autoritatile locale (reabilitare termica, reducerea riscului seismic etc.).

Lipsa personalitatii juridice si a codului fiscal fac imposibila respectarea obligatiilor fiscale, contabile si de legislatie a muncii ceea ce in multe cazuri are conotatii penale.


Consideram ca ar trebui urgentata transformarea tuturor asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari! Este necesara desfasurarea (prin intermediul organizatiilor reprezentative din domeniu si cu sprijinul a.p.l.), a unor programe de indrumare si sprijin pentru functionarea in deplina legalitate a acestora.

marți, 11 noiembrie 2014

PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE


PREVENIREA  FURTURILOR DIN LOCUINŢE

          În curând soseşte vacanţa de iarnă şi cu ea o serie de pericole pe care, împreună, încercăm să le evităm .
          Oriunde v-aţi afla, pentru siguranţa voastră, este bine să respectaţi anumite lucruri.
          Pentru evitarea furturilor din locuinţe, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, prin intermediul Serviciului Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, vă recomandă:
v La plecarea din locuinţă, aveţi grijă să asiguraţi uşa de acces în imobil;
v Protejaţi-vă ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete să fie încastrate în zid;
v Montaţi un sistem de închidere sigur la uşile de la subsolul casei, terasă şi intrările secundare;
v Dacă aveţi posibilitatea, montaţi un sistem de alarmă;
v Montarea unei instalaţii cu senzori care, odată cu lăsarea întunericului, să declanşeze automat iluminatul în holul de acces al imobilului pentru a da impresia că este locuit, poate ţine hoţii la distanţă;
v Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să confirmaţi lipsa dumneavoastră de la domiciliu;
v  Rugaţi un prieten sau un vecin să vă supravegheze casa cât timp sunteţi plecat în vacanţă, să tragă perdelele, să aprindă lumina, astfel încât casa să pară locuită iar în cazul în care sesizează ceva în neregulă, să apeleze telefonul de urgenţă “112”.

                ÎMPREUNĂ PENTRU MAI MULTĂ SIGURANŢĂ !