vineri, 12 septembrie 2014

Ciprian Marin - 04 09 2014












Antoaneta Macovei - Prezentare 14 08 2014











Retele distributie orizontala - Dalkia 14 08 2014


Prezentare Dalkia - 14 08 2014











Promovarea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale în programele cu finanțare comunitară - Prezentare Ionut Trinca - MDRAP


















STUDIU PRIVIND SECTORUL DE LOCUIT IN ROMANIA 2000


Studiul sectorului de locuit  din Romania este al cincelea  dedicat analizarii reformei sectorului locuintelor din tarile cu economie in tranzitie  realizat de Comisia UNECE pentru Asezari Umane.
          Apartamentele in blocuri de locuit :
          O mare parte a fondului de locuinte din Romania este formata din blocuri de locuinte realizate de stat in diferite sisteme constructive. Mare parte a acestor apartamente a fost vanduta proprietarilor privati, o masura care s-a bucurat  de un sprijin larg la vremea respectiva, reflectand preferinta puternica a populatiei sa aiba o locuinta in proprietate.
          In legatura cu apartamentele situate in blocuri s-au identificat  o serie de probleme majore:
1.    De natura fizica . Un numar semnificativ de blocuri se pare ca sufera  de probleme structurale majore. Marea majoritate par sa fie necorespunzator izolate, provocand un discomfort major  si punand in pericol sanatatea si chiar viata, atat in caldura verii cat si in frigul, iernii. Izolatiile necorespunzatoare, alaturi de infrastructura interna si externa prost intretinute, conduc la pierderi si costuri relativ ridicate ale utilitatilor. Una din problemele fundamentale este aceea ca  nu exista o analiza completa a acestor conditii fizice si prin urmare, nu exista o cunoastere a dimensiunii si extinderii problemelor, nici a costurilor pe care le-ar antrena remedierea lor.
2.    De natura institutionala. Proprietatea din cadrul blocurilor a fost fragmentata in proprietati multiple asupra apartamentelor, in cadrul unor condominioane, incluzand si proprietatea publica acola unde locatarii nu au putut  sau nu au vrut  sa cumpere. Aceasta situatie se complica si mai mult prin inchirierea  si subinchirierea apartamentelor. Executarea lucrarilor de constructie, plata pentru utilitati, precum si alte probleme de interes comun pentru locatarii dion cadrul condominiumului, depind de eficienta asociatiilor respective de proprietari. Aceasta variaza considerabil  si nu are o baza  solida in legislatie.
3.    De natura economica.  Dupa ce face fata cheltuielilor zilnice, numai o parte relative mica a familiilor care au apartamente in proprietate, mai au resurse disponibile suficiente cu care sa contribuie la costul intretinerii regulate si a reparatiilor minore; sunt si mai putini cai care pot face economii pentru reparatii minore ale cladirilor. In consecinta, nu putem astepta ca conditia generala a blocurilor de locuinte sa se deterioreze si sa creasca numarul apartamentelor necorespunzator pentru a fi locuite.o parte semnificativa a familiilor nu pot face fata nici cheltuielilor legate de incalzirea si furnizarea altor utilitati – de regula personae in varsta  cu pensii fixe- si statutul lor de locatari poate fi mentinut numai prin subventii  allocate companiilor de stat furnizoare de utilitati si tolerarea, de catre acestia, a arieratelor crescande.
4.    De natura financiara. Desi detinerea unui apartament in proprietate este un capital, lipsa generala a intretinerii si a reparatiilor poate fi usor considerat ca un risc important pentru orice potential investitor privat, ceea ce face dificila obtinerea unei ipoteci, intr-o piata financiara slab dezvoltata.Exista deasemenea, putine resurse publice disponibile pentru proprietarii de locuinte.
5.    De natura sociala. Multi proprietari investesc in imbunatatirea propriului apartament. Dar de cele mai multe ori , nu se fac investitii in structura care constituie proprietate comuna sau in infrastructura cladirii, datorita existentei unor locatari care nu au posibilitatea sa contribuie financiar si/sau a slabei colaborari din cadrul asociatiilor. Situatia este exacerbate prin faptul ca cei care au posibilitatea sa dea bani, isi gasesc propria solutie prin plecarea din apartament si cumpararea unui apartament nou de calitate mai buna. Aceasta poate reprezenta o prima faza a polarizarii sociale, care va conduce in final la concentrarea mai accentuata  a familiilor sarace  in aceste blocuri de locuinte. Daca aceste probleme nu vor fi redresate , Romania se va confrunta cu perspective unor ghetto-uri cu famili sarace, prinse literalmente in capcana unor proprietati  necorespunzatoare, pe care nu au posibilitatea sa le intretina.

          RECOMANDARI:
In ciuda amploarei  problemelor de locuire cu care se comfrunta Romania, pot fi gasite solutii eficiente. Acestea necesita, insa, actiunea serioasa si neintarziata a statului. Cu alte cuvinte, piata libera actionand  singura nu va fi suficienta sa se faca fata problemelor de locuire actuale si de perspective ale tarii.
          Statul roman va trebui sa puna la dispozitie in continuare resurse financiare pentru investitii directe in locuire, pe o scara mult mai mare decat in present. Mare parte din acestea s-ar putea obtine prin redirectionarea resurselor care se pierd in present cu finantarea indirecta a unor probleme de locuire. Cu toate acestea nu ne putem astepta, in mod realist, decat ca statul sa faca fata intr-o masura mica  la necesarul de resurse, iar necesitatea  de actionare a statului  este mai ampla decat simpla investitie. In anii urmatori, investitiile private trebuie sa fie accesibile la o scara mult mai mare pentru a face fata problemelor de locuire. Aceste investitii private vor fi necesare nu numai din partea societatilor comerciale, dar si din partea populatiei si a gospodariilor din tara.
          Prin urmare Guvernul Romaniei are un rol foarte clar si important in dezvoltarea si mentinerea unui cadru care sa incurajeze, sa faciliteze si sa ajute in mod direct investitia privata in locuire, in asa fel incat sa fie cuprinse toate problemele. Aceasta necesita o mai buna dezvoltare a sectorului de locuire, decat in acceptiunea actuala; si pornind de la aceasta intelegere, este necesara o abordare strategica care sa depaseasca expresia actuala a intentiilor si care sa stabileasca planuri si programe clare de actiune, in vederea atingerii obiectivelor. Se  spera ca acest raport va oferi o baza utila si corespunzatoare pentru aceasta intelegere si aceasta abordare.
          Abordarea generala la nivelul Guvernului Romaniei
1.     Necesitatea absoluta de cunoastere si recunoastere a amploarei, extinderii si complexitatii problemelor de locuire din Romania, dupa cum s-a aratat in acest raport. In consecinta, este necesara si angajarea, mai puternica decat in prezent, a Guvernului in interventia activa pe piata locuintelor, pentru a imbunatatii eficienta functionarii pietelor. Daca vointa politica pentru aceasta schimbare nu este eficient de puternica ca sa aiba efectele corespunzatoare, nu vor putea fi puse in aplicare toate celelalte recomandari. Mai mult chiar, unele aspecte ale situatiei actuale arata ca aceasta interventie a Guvernului trebuie facuta in cel mai scurt timp, pentru ca situatia sa nu iasa de sub control.
2.    Fara a pune in vreun fel sub semnul intrebarii importanta fortelor pietei in rezolvarea numeroaselor probleme  de locuire ale Romaniei, Guvernul va trebui sa recunoasca faptul ca conditiile de locuire ale unei parti semnificative a cetatenilor tarii nu pot fi sustinute la un nivel satisfacator fara punerea la dispozitie a unor resurse financiare, in afara pietelor normale. Este necesar un angajament suplimentar pentru a asigura alocarea in continuare a unor fonduri publice, mai bine directionate. Acestea vor trebui sa fie mai substantiale decat in prezent.
3.    Guvernul este chemat sa acorde o mai mare atentie rolului sectorului de locuire in cadrul economiei nationale in contextul in care dezvoltarea economica este considerata ca prioritate principala a tarii.  Pe de alta parte , constructia si renovarea  si intretinerea constructiilor de locuinte contribuie semnificativ la activitatile economice si la crearea de noi locuri de munca. Pe de alta parte preturile corespunzatoare pentru  populatia activa economic trebuie considerata ca o componenta de baza a infrastructurii tarii.
4.    Oatentie deosebita trebuie  acordata procesului de formare a strategiei, politicilor si planurilor, la toate nivelele, dar sub conducerea guvernului tarii. In special, documentele strategice trebuie considerate ca fiind inceputul  si nu sfarsitul procesului  acordandu-se mai multa grija felului in care  planurile si politicile vor fi puse in aplicare , avandu-se grija ca in implementarea  procesului de formulare a strategiei trebuie antrenati  toti potentialii actori implicati in procesul implementarii, pentru a maximiza sansele de succes.
5.    Legea cadastrului  va trebui completata cu prevederi privind inregistrarea obligatorie. In cadrul legii, vor trebui clarificate conditiile de inregistrare.
6.    Legea locuintei va trebui extinsa cu prevederile legate de :
·     organizarea si inregistrarea obligatorie a asociatiilor de proprietari;
·     reglementarea relatiilor dintre diferitii proprietari in cadrul condominiului, in special cele legate de managementul eficient;
·     contractarea prin diferite modalitati, a serviciilor cu companiile furnizoare de utilitati.
          Educatie, formare si promovare
          Este necesar sa fie cunoscuta nevoia de a se adresa mentalitatii noilor generatii de proprietari / rezidenti, multi dintre acestia avand perceptia ca reparatiile  si intretinerea proprietatii  lor este de datoria si rolul autoritatilor locale sau societatii de managenent. O data  acceptata aceasta situatie , este necesara crearea unui program de educare, care sa-i faca pe proprietri sa inteleaga ca responsabilitatea lor  este sa investeasca in propria proprietate, sa protejeze valoarea acesteia si sa-i asigure functia de baza- aceea de locuire.
este necesara si sustinerea dezvoltarii profesionale continue a personalului la nivel national si local, pe linia locuirii, a planificarii urbane, controlului , infrastructurii, precum si a altor profesiuni conexe, in scopul revitalizarii pregatirii si performantei din intregul sector de locuire.
          Guvernul va trebui sa sprijine scheme de asistenta tehnica pentru banci, in vederea pregatirii pe4rsonalului in probleme de credit ipotecar, de exemplu  plati intarziate  in fazele initiale ale returnarii creditului. Asemenea  scheme alternative ar putea fi utile in mediul inflationist din Romania si ar putea fi utilizate cu succes pentru a extinde accesul la creditul ipotecar pentru familiile cu venit moderat, fara a fi nevoie  de a interveni cu subventii de stat.
          Practica alocarii de subventii publice companiilor furnizoare de servicii ar trebui inlocuita cu un sistem nou de sustinere financiara, directionat , pentru plata utilitatilor de catre familiile cele mai vulnerabile din punct de vedere social.
          Finante
          Stmulentele de impozitare ar putea fi instrumente de luat in considerare pentru incurajarea constructiilor noi de locuinte. Scutirea de taxe de proprietate trebuie acordata proprietarilor  care investesc in reabilitarea cladirilor de locuit cu mai multe niveluri.
          Vor  fi necesare fonduri mai mari pentru sustinerea activitatii autoritatilor locale in domeniul locuirii. Autoritatile locale trebuie sa adopte o abrdare directa pro-activa, a locuirii , in care sa-si asume rolul si responsabilitatea de a asigura o calitate corespunzatoare a locuirii.  Trebuie sa aiba o imagine clara  a situatiei locuirii pe plan local si sa elaboreze o strategie practica pentru a face fata problemelor actuale.
Un parteneriat  util pentru autoritatile va fi cu comunitatile locale, inclusiv familiile din cadrul asociatiilor de proprietari din blocuri.
          Starea necorespunzatoare  a fondului de locuit
          Ministerul ar trebui sa definitiveze evaluarea conditiilor din cadrul fondului  actual de locuinte, cuantificand nivelul investitiilor  necesare pentru atingerea standardelor minime.           Actiunile vor trebui sa cuprinda  reparatii, modernizari, remodelari, si chiar reconstructii, pentru a remedia starea necorespunzatoare  care va aparea daca se continua neglijarea problemelor:
·     organizarea ciclica a intretinerii si reparatiilor necesare;
·     inspectarea periodica a cladirilor si completarea cartii tehnice a cladirii ;
·     utilizarea cladirilor si infrastructurii in concordanta cu manualele de functionare; informarea autoritatilor publice in cazuri de accidente tehnice;
·     crearea si utilizarea unui fond de rulment pentru acoperirea costurilor viitoare  de intretinere si reparatii.
          Locuirea durabila necesita un management profesional; cu toate acestea politica actuala  se bazeaza pe entuziasmul si activitatea unor locatari lipsiti de experienta. Se  recomanda ca autoritatile locale sa-si asume rolul de facilitare in crearea acestor parteneriate, primind sprijin din partea guvernului si a altor organisme interesate in procesul de regenerare a acestei componente-cheie a scenei locuirii.
          Guvernul va trebui sa acorde prioritate absoluta constientizarii publice a nevoi de regenerare si reconstruire a fondului de locuinte existent. Trebuie creata o mai mare intelegere in randul proprietarilor de locuinte, a caror mentalitate actuala reduce posibilitatea angajarii lor active si totale in imbunatatirea situatiei lor proprii.
          Parcurgand acest studiu nu putem decat sa salutam cele semnalate de catre Comisia Economica pentru Europa din cadrul Natiunilor Unite si sa amintim ca in marea lor majoritate acestea reprezinta punctul de vedere al asociatiilor de proprietari dat publicitatii de nenumarate ori!

          Speram intr-o punere in practica cat mai rapida a concluziilor acestui studiu! 

OBSERVATII 2012

OBSERVATII 2012

Cu privire la consolidarea antiseismica

·                     Consideram potrivite masurile de inasprire a legislatiei prin sanctionarea proprietarilor care impiedica desfasurarea programului dar sanctiunile ar  trebui sa fie aplicate si autoritatilor locale cand:
Nu se pun la dispozitie locuinte pe perioada consolidarii.
Nu se respecta termenele in executarea lucrarilor de consolidare.
Nu se raporteaza transparent motivele intarzierilor.
·                     Pentru intarzierea / blocarea consolidarii sa se aplice sanctiuni drastice primariilor / executantilor/ Asociatiilor de Proprietari si proprietarilor individuali.
·                     Pentru proprietarii care solicita, trebuie sa se puna la dispozitie spatii de locuit pe perioada consolidarii. Nu se pot face eficient consolidarile cu proprietarii in case.
·                     Acolo unde cheltuielile sunt echivalente cu cele ale unei constructii noi trebuie sa se ia in calcul posibilitatea demolarii si reconstructiei.
·                     O atentie deosebita trebuie acordata proprietarilor foarte in varsta, motivarea acestora pentru a intra in programul de consolidare fiind foarte dificila.
·                     Ca modificare legislativa propunem: structura de rezistenta si instalatiile (integral) sa fie suportate de la bugetul de stat, iar finisajele sa fie platite de catre asociatiile de proprietari.
·                     Multe asociatii vor avea probleme deosebite atat in inscrierea in programul de reabilitare cat si in cel de consolidare deoarece nu exista cartile tehnice ale cladirilor.
·                     Asociatiile ar trebui sa fie implicate mai mult in toate etapele executiei.
·                     Ar trebui facute analize detaliate cu privire la urmatoarele probleme semnalate de catre reprezentantii Asociatiilor de Proprietari:
·                     Au fost sanctionati aceia care au returnat banii si nu i-au folosit?
·                     De ce au existat nenumarate intarzieri in executie?
·                     Unde se contabilizeaza obiectiunile asociatiilor pe parcursul executiei?
·                     Ce fac proprietarii din apartamentele aflate in consolidare pe perioada de iarna fara instalatiile de incalzire si cu peretii desfacuti?
Asteptam ca autoritatilor locale sa manifeste macar 10% din entuziasmul aratat la „borduriada” si in domeniul consolidarii clãdirilor încadrate în clasa I de risc seismic si care prezintã pericol public.


Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte / creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe;

Pe parcursul derularii Programului National de Reabilitare Termica (Programul privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe) au fost identificate trei tipuri de probleme:
1.     Probleme juridice si de legislatie;
2.     Probleme tehnice;
3.     Probleme care tin de organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
1. Probleme juridice si de legislatie
Programul a fost conceput gresit prin accentuarea rolului autoritatilor locale/primariilor care sunt definite, in mod eronat, ca beneficiare ale reabilitarii termice, in detrimentul beneficarilor reali ai programului, adica proprietarii apartamentelor care sunt reabilitate (organizati sau nu in asociatii de proprietari).
Astfel, practic proprietarii nu au nici un cuvant de spus in alegerea executantului lucrarilor de reabilitare si, in marea majoritate a cazurilor, nu primesc devize complete cu privire la lucrarile efectuate sau sunt pusi in fata faptului implinit, primind inainte de momentul receptiei devize cu pana la 50% mai mari fata de devizul initial.
Legislatia privind reabilitarea termica nu prevede sanctiuni aplicabile autoritatilor locale care nu respecta drepturile proprietarilor de apartamente.
Unele autoritati locale abordeaza acest program ca fiind o “pomana”, uitand ca utilizeaza de fapt fonduri publice care sunt constituite, prin taxe si impozite, tot de beneficiarii reali ai programului – cetatenii – proprietari de apartamente.
Asa cum este conceput programul in prezent si aplicat de autoritatilor locale, nu se incurajeaza atragerea de fonduri din alte surse decat cele publice (atat de limitate in prezent si in viitor).
Solutii propuse:
Revizuirea cadrului legal prin consultarea obligatorie si reala a reprezentantilor asociatiilor de proprietari. Mentionam ca atat timp cat beneficiarii finali a prevederilor legii sunt cetatenii – propietari de apartamente, consideram ca propunerile de modificare si completare venite din partea reprezentnatilor acestora trebuie acceptate. Reamintim ca atunci cand legislatia actuala se afla in dezbatere publica, Liga Habitat a propus o serie de modificari pe baza opiniilor exprimate de membrii ligii si specialisti.
Trebuie reglementata posibilitatea de a atrage fonduri private pentru lucrarile de reabilitare:
·                 Asociatiile de proprietare care au resursele necesare pentru a realiza din banii lor lucrarile, sa benficieze gratuit de auditul energetic si proiect;
·                 Proprietarii care investesc in masuri de eficienta energetica sa beneficieze de deducere din impozitul pe venit pana la contravaloarea de 500 Euro/an ;
·                 TVA “0” pentru lucrarile de reabilitare si pentru materialele de constructii folosite la reabilitare (in prezent, se inregistreaza situatia absurda in care lucrarile de reabilitare suportate din fonduri publice sunt supuse taxarii, cota contributiei din partea asociatiei echivaland cu valoarea TVA);
·                 Fondurile de reabilitare trebuie alocate direct proprietarilor (ca in Germania) si acestia trebuie sa decida ei insisi asupra executantului lucrarilor. Cofinantarea de 50% din partea Guvernului trebuie sa fie alocata direct asociatiilor de proprietari, urmand ca primariile care au posibilitatea sa suplimenteze sumele alocate cofinantarii. In toate cazurile, asociatia de proprietari trebuie sa fie cea care negocieaza si alege executantul avand in vedere ca lucrarile se executa pe proprietate privata (nu publica);
·                 Legislatia si Guvernul trebuie sa incurajeze obtinerea de credite garantate de stat/cu dobanda subventionata pentru accelerarea proiectelor de reabilitare termica. Alta solutie complementara ar putea fi achitarea in faza initiala de catre proprietari a lucrarilor de reabilitare, urmand ca autoritatile sa ramburseze in urmatorii  5-10 ani banii investiti (inclusiv prin compensarea unor taxe si impozite locale datorate); Pentru a sprijini autoritatile locale si asociatiile de proprietari ar trebui finantat/eficientizat de urgenta fondul de garantare a creditelor luate pentru masuri de eficienta energetica in sectorul rezidential; in acest moment schemele de creditare existente sunt sufocate de birocratie si de catre conditiile bancilor;
·                     Să se introduca clar intervenţiile la instalaţiile interioare - a nu se uita coşurile de fum.
·                     De ce sunt permise reabilitările termice exterioare la nivel de apartament. Aceste initiative individuale trebuie sancţionate deoarece reprezinta un risc pentru echilibrul termic al cladirii si o incalcare a legislatiei cu privire la urbanism si autoritarea constructiilor;
·                     Agenţii economici de la parterul sau etajul 1 cât şi deţinătorii de spaţii cu alte destinaţii din blocul respectv indiferent de forma juridică  să fie obligaţi să participe la programul de reabilitare;
·                     O persoană care are în proprietate mai multe apartamente să primească ajutor de la stat şi de la consiliul local pentru un singur apartament.
·                     Solicitam realizarea unei bănci de date cu tipuri de proiecte de reabilitare deoarece si cartierele de blocuri sunt construite după proiecte tip. Costurile de proiectare ar scădea semnificativ.
·                 Trebuie standardizate pachete de masuri de reabilitare ce pot fi aplicate blocurilor construite dupa proiecte tip astfel incat sa scada costurile de auditare si proiectare.
·                 Programele administrate de catre MDRT (reabilitare termica, consolidare, etc) trebuie compatibilizate cu Programele administrate de Ministerul Mediului (“Casa verde”, vanzari certificate verzi etc) deoarece obiectivele finale ale celor doua initiative converg. Din punct de vedere administrativ si al eficientei cheltuirii banului public, este important un management comun al celor doua programe. Din punct de vedere tehnic, integrarea solutiilor de utilizare a energiei din surse regenerabile se poate face numai in acelasi timp cu lucrarile de reabilitare termica.
·                 Cresterea cuantumului fondurilor alocate prin bugetul de stat este esentiala!
Apreciind o medie de cheltuieli de 3600/Euro/apartament pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica necesarul de investitii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenta este de circa 5 miliarde EURO, din care:
a)    50 %  din alocatii de la bugetul stat, in limita fondurilor aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetul MDRT, adica: 2,5 miliarde EURO;
b)     30 %  din fonduri aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,5 miliarde EURO.
c)     20 %  din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si din alte surse  legal constituite, inclusiv  fonduri ale Uniunii Europene, adica 1 miliard EURO.
Considerand ca 5 (cinci) ani este perioada optima de realizare a reabilitarii termice a celor 1,4 milioane de apartamente (adica aprox 280 de mii de apartamente / an) aflate intr-o situatie avansata de degradare atunci bugetul anual ar trebui sa fie de aproximativ: 500 de milioane de EURO.
2. Probleme tehnice
Principalele probleme intalnite in programul de reabilitare termica sunt sau vor fi cauzate de utilizarea deficienta a materialelor de constructie/reabilitare, dupa cum urmeaza:
·         polistiren expandat cu rezistenta la compresiune mai mica de 70 kpa;
·         adezivi pentru placi ceramice ce nu intrunesc calitatile necesare lipirii placilor de polistiren;
·         nefolosirea plasei de armare sau folosirea uneia cu densitate mai mica de 145 g / mp;
·         dibluri ce nu au lungimea necesara pentru o penetrare optima a suportului. Sunt unele cazuri cand s-a taiat din tija diblului la aceeasi dimensiune ca si placa polistirenului ; practic s-a aplicat un diblu cu rol decorativ;
·         in multe cazuri nu s-au folosit profile de colt, profile cu picurator, ele avand un rol extrem de important in stabilitatea si estetica cladirii;
·         neaplicarea amorsei pentru tencuiala decorativav ce are rol de inchidere a porilor si crestere a aderentei tencuielii decorative (in multe cazuri s-a aplicat vopsea lavabila de exterior, nerecomandata ca strat final pe termosistem nefiind rezistenta la socuri mecanice);
·         este recomandat a se folosi tencuiala decorativa acrilica sau siliconica, insa din considerente de cost pe mp s-a folosit tencuiala minerala.
Aceste probleme apar din cauza ambiguitatii cu care sunt intocmite caietele de sarcini: nespecificarea rezistentei la compresiune a polistirenului, nesolicitarea datelor tehnice ale adezivilor (uscare, rezistenta la tractiune, lucrabilitatea etc). De asemenea nu se specifica densitatea plasei de armare, una dintre cele mai importante componente din sistem, mai ales din punct de vedere al rezistentei la alacalinitate.
La tencuiala decorativa in caietele de sarcini nu se specifica faptul ca ar trebui sa fie acrilica sau siliconica. De multe ori se foloseste tencuiala minerala  (din cauza formularii ce lasa loc de orice interpretare: “tencuiala decorativa in strat subtire”), cea mai nepotrivita solutie intr-un sistem de termoizolatie deoarece tencuiala minerala nu confera elasticitate si pot aparea fisuri  care  permit infiltratiile de apa.
Un alt aspect important este folosirea personalului necalificat in domeniu. Companiile consacrate care castiga licitatiile, nu executa aproape niciodata direct lucrarile, ci le predau subcontractorilor. Anteprenorii generali, care au castigat licitatiile dau in sub antepriza la terte firme, ajungandu-se ca firma ce realizeaza efectiv lucrarea sa fie nevoita sa o execute cu preturi mici ceea duce la intrebuintarea materialelor slab calitative.
Solutii propuse:
·         sa se foloseasca sisteme de termoizolatie complete, agrementate tehnic si nu cele hibride. Astfel, garantia calitatii va fi asigurata automat. Vor fi evitate efectele negative, ce vor aparea cu siguranta in urmatorii 1-2 ani cand vor incepe sa se vada cu adevarat problemele cauzate de utilizarea celor proaste materiale din punct de vedere calitativ.
·         implicarea Inspectiei de Stat in Constructii pentru verificarea santierelor (au fost cazuri in care lucrarea era contractata cu utilizarea anumitor materiale, insa la magazia de materiale exista o cantitate mica din aceste produse, iar pe schela se aplicau altele). De exemplu, se refolosea sacul de materiale specificat in contract, insa acesta era reumplut cu un alt adeziv de o calitate inferioara. De asemenea a fost utilizat polistiren expandat cu rezistenta mai scazuta la compresiune fata de cea recomandata pentru izolarea termica;
·         Aplicarea cu rigurozitate principiilor de asigurare a calitatii.
3. Probleme care tin de organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Programul de reabilitare termica s-a aplicat intr-un context general in care drepturile si obligatiile asociatiilor de proprietari in calitate de beneficiari ai lucrarilor sunt putin cunoscute. Asociatiile nu au personal calificat care sa urmareasca in cunostinta de cauza toate etapele acestui program, mai ales executia. In aceste conditii, asociatiile pot fi usor pacalite cu privire la calitatea si durabilitatea lucrarilor executate. Au fost constatate vicii grave de executie care ar fi putut fi observate si remediate la timp daca asociatiile ar fi angajat un diriginte de santier autorizat.
Solutii propuse:
·         asociatiile au nevoie de asistenta specializata de la semnarea initiala a contractului de mandat pana la semnarea tuturor fazelor de executie si a receptiei finale;
·         posibilitatea ca asociatiile de proprietari sa fie reprezentate in relatia cu tertii, inclusiv cu primariile, de formele asociative din care fac parte.
Reamintim ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, avand o serie de obligatii extrem de serioase legate de cresterea eficientei energetice. Fondul locativ din Romania este unul dintre cei mai mari consumatori de resurse energetice. Bucurestiul consuma o cantitate dubla de energie pentru incalzire fata de o capitala a tarilor nordice (in ciuda diferentei enorme a conditiilor climatice).
Starea proasta a cladirilor, incoerenta guvernamentala, descurajarea initiativelor de eficienta energetica si, nu in ultimul rand, nivelul scazut al veniturilor populatiei afecteaza sansa ca Romania sa indeplineasca obligatiile asumate ca stat membru UE si sa se inscrie in randul tarilor civilizate.


Legislatia cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Ø     Solicitam recunoaşterea a asociaţiilor de proprietari ca organizatii de utilitate publica!
Ø     Solicitam anularea prevederilor cu privire la atestarea administratorilor de imobile de către primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autorităţii administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local.
In acest sens exista si Hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nr. 239/31.08.2005 care stabileşte că această măsură este discriminatorie şi se recomandă Ministerului Internelor şi Reformei Administrative  depunerea diligenţelor necesare în vederea armonizării cadrului legal privitor la atestarea administratorilor – persoane fizice cu prevederile Hotărârii amintite.
În multe localităţi atestatul a fost folosit drept factor politic de presiune. Nu e normal ca atestarea să fie făcută de o autoritate politică cu care viitorul administrator se poate afla in relaţii conflictuale.
Mai mult aceasta prevedere este in contradictie cu legislatia ce prevede certificarea competentelor profesionale prin centre acreditate de CNFPA/ANC. Consideram ca absolvirea unui curs este suficienta.
Ø     Solicitam introducerea unor prevederi care sa stabileasca ca proiectele de acte normative care privesc în mod direct asociatiile de proprietari sa fie transmise preşedinţilor structurilor asociative ale acestora de către autoritatea administraţiei publice iniţiatoare, cu cel puţin 15 zile înainte de prezentarea, spre însuşire, de către conducătorul acesteia.
Ø     Solicitam simplificarea Legislatiei in domeniul Asociatiilor de proprietari;
Ø     Solicitam o lege cadru a asociatiilor de proprietari dublata de hotarari ale consililor locale pentru adoptarea Normelor Specifice Locale de Aplicare. Nici o lege nu va putea acoperi toate problemele! Vom evita astfel zecile de mii de reclamatii-interventii din diferite zone.
Ø     Solicitam abrogarea sanctiunilor pentru activitatea personalului ales in cadrul asociatiilor de proprietari: presedinte, membrii comitet, membrii comisiei de cenzori. Sanctionarea neindeplinirii atributiilor nu poate fi facuta decat de adunarea generala. Restul sanctiunilor raman conform legislatiei valabile pentru orice persoana juridica.
Ø     Solicitam scoaterea prevederilor care se regasesc in alte legi (contabilitate, legislatia muncii, constructi etc) pentru a preintampina contradictiile inerente odata cu modificarea legislatiei conexe.
Ø     Legislatia in domeniul locuintelor trebuie sa fie corelata cu prevederile legale în vigoare privind administraţia publica locală, descentralizarea administrativă şi financiară, dezvoltarea regionala, finanţele publice locale şi cu respectarea principiilor: a) responsabilităţii şi legalităţii; b) asocierii intercomunitare; c)dezvoltării durabile şi corelării cerinţelor cu resursele; d)protecţiei şi conservării mediului natural şi construit; e) asigurării igienei şi sănătăţii populaţiei si a calitatii vietii f) administrării eficiente a constructiilor din proprietatea publica sau privată; g) participării şi consultării cetăţenilor; h) liberului acces la informaţiile privind problematica locuitului. i) protecţia economică, juridică şi socială a locatarilor; j) funcţionarea optima, în condiţii de siguranta, de rentabilitate şi eficienta economică a construcţiilor, instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor, corespunzător parametrilor proiectati şi în conformitate cu instrucţiunile de exploatare; k) introducerea unor metode moderne de management; l) introducerea unor metode moderne de elaborare şi implementare a strategiilor, politicilor, programelor şi/sau proiectelor din sfera locuintelor; m) informarea şi consultarea organizatiilor ale asociatiilor de proprietari. n) respectarea principiilor economiei de piata, asigurarea unui mediu concurential, restrangerea şi reglementarea ariilor de monopol.
Ø     Odata cu renuntarea la practica falimentara a alocarii de subventii publice companiilor furnizoare de servicii solicitam introducerea unui sistem eficient mixt de asistenta sociala acordata atat de autoritatile centrale dar si de autoritatile locale, directionat, pentru plata utilitatilor de catre familiile cele mai vulnerabile din punct de vedere social.
Ø     Strategiile nationale de eficienta energetica si de asistenta sociala ar trebui dublate de strategii locale adoptate prin consultarea cetatenilor.
Ø     Propunem crearea unui grup de lucru pentru analizarea legislatiei in domeniu asociatiilor de proprietari, care sa aiba ca sarcina redactarea unei legi (inclusiv norme de aplicare) care sa cuprinda observatiile celor peste 15.000 de asociatii membre ale Ligii Habitat. Numai dupa aceea ii putem da drumul pe circuitul de aprobare. In fond este normal ca beneficiarii acestei  legi, asociatiile de proprietari, sa aiba drept de veto asupra prevederilor cuprinse.
Ø     Reintroducerea, clara si fara echivoc,  a dreptului asociatiilor de proprietari de a utiliza conventii civile pentru activitatile desfasurate la asociatiile de proprietari, in beneficiul acestora;
Ø     Stoparea masurilor de birocratizare si suprataxare excesiva a activitatilor desfasurate la asociatiile de proprietari, in beneficiul acestora;
Ø     Reintroducerea termenelor anuale pentru declararea şi plata impozitelor şi contribuţiilor aferente şi a impozitului reţinut la sursă pentru asociatiile de proprietari;
Ø   Abrogarea obligativitatii depunerii declaraţiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă de catre asociatiile de proprietari (obligativitatea depunerii online a declaratiei 112 ce a avut un efect devastator asupra asociatiilor de proprietari); declaratiile sa se poata depune prin una dintre urmatoarele modalitati: direct la administratia financiara, prin posta sau online (in baza unei parole acordata de catre administratorul site-ului finantelor publice);
Ø     Organizarea unei dezbateri publice pe problema fiscalității / contabilitatii / legislatiiei muncii pentru asociatiile de proprietari.
Daca veti analiza influenta modificarilor și completarilor Codului Muncii, Codului Fiscal si cele ale Codului de Procedura Fiscala, modificari aduse in 2010 si 2011, veti constata ca aceste noi obligatii ale asociatiilor de proprietari, in majoritatea cazurilor, nu au putut fi respectate/aplicate.


Strategiile de dezvoltare durabila si de eficienta energetica

·                     Orasele Romaniei nu au strategii energetice si reglementari locale care sa stimuleze eficienta energetica;
·                     Lipsa strategiilor a facut ca investitiile in termoficare si alte servicii publice sa nu aiba un orizont bine definit, fara a fi stabilite obiective clare ce trebuie atinse;
·                     Banii europeni sunt in pericol de a fi ineficient si insuficient utilizati din cauza absentei cvasi-generale a strategiilor locale/regionale de dezvoltare durabila;
·                     Autoritatile locale au obligatia de a se implica si de a elabora strategii pentru o locuire de calitate (introducerea programelor integrate de regenerare urbana trebuie sa fie o prioritate);
·                     Tragem un semnal de alarma fata de dezvoltarile imobiliare haotice, in afara normelor elementare de urbanism si de calitate a constructiilor si a infrastructurii de utilitati publice.


Pozitia Ligii Habitat in legatura cu problematica locuintelor
Avand in vedere (ca):

Ø  Lipsa de locuinţe decente la un preţ accesibil influenţează in mod direct viaţa cetăţenilor, limitandu-le posibilitatea de integrare socială şi de mobilitate;
Ø  Mai bine de jumatate dintre cetateni  trăiesc in aglomerări urbane, deşi multe oraşe se confruntă cu probleme importante in ceea ce priveşte locuinţele cum ar fi:
§  insuficienţa ofertei,
§  costurile ridicate de cumpărare şi intreţinere,
§  starea proastă a imobilelor;
Ø  Problema locuinţelor urbane se inscrie in contextul mai larg al planificării urbane şi este legată aşadar de problemele cum ar fi:
§  de pauperizare a anumitor cartiere,
§  de degradare a mediului (poluarea aerului şi a apei, zgomotul, deşeurile, suprapopularea etc.),
§  de proasta funcţionare a serviciilor publice, de accesibilitate sau de securitate etc.;
Ø  Dificultăţile de acces la locuinţe stau la baza fenomenelor de segregare socială şi de transformare in ghetou;
Ø  Combinaţia de venituri scăzute, preţuri ridicate la energie cu sisteme de incălzire şi de izolare inadecvate, dă naştere unor fenomene precum sărăcia şi deconectarea de la energie;
Ø  Excluderea socială contravine modelului social european;
Ø  Extinderea urbană generează numeroase probleme sociale şi economice afectand transporturile (congestia transporturilor in comun, dependenţa de maşina personală), protecţia mediului (consumul crescut de energie, poluarea) şi accesibilitatea serviciilor;
Ø  Problemele specifice legate de marile imobile prefabricate, atat in ceea ce priveşte calitatea spaţiului de locuit, cat şi in ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurilor (finanţarea lucrărilor de intreţinere şi renovare, dar şi a cercetării privind tehnicile şi tehnologiile adecvate) sunt accentuate de varsta fondului locativ – peste 80% fiind mai vechi de 20 de ani si de imbatranirea populatiei (exista zone in care peste 70% dintre ocupantii locuintelor sunt pensionari)!
Ø  Importanţa regenerării terenurilor industriale in paragină şi a protecţiei spaţiilor verzi;
Ø  Sectorul locuinţelor reprezintă o sursă importantă de ocupare a forţei de muncă atat in domeniul construcţiilor, cat şi in domeniul renovării, al amenajării, al serviciilor de proximitate şi al serviciilor financiare,

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat considera ca:

1. Autoritatile publice trebuie sa asigure reguli clare si usor de aplicat pentru accesul la locuinte si sanse mai bune pentru asigurarea si pastrarea unei locuinte decente in cazul grupurilor vulnerabile.
2. Dreptul la o locuinţă decentă accesibilă ca preţ este un drept fundamental al fiecărui cetăţean.
3. Este necesara identificarea unei serii de standarde de calitate minimă care să definească noţiunea de „locuinţă decentă”.
4. Este necesara stabilirea dreptului la alocaţie pentru locuinţă, cat şi consolidarea tuturor drepturilor sociale, pentru a putea permite o mobilitate reală a lucrătorilor.
6. Trebuie pus accentul pe importanţa chestiunilor de securitate:
Ø  in ceea ce priveşte criminalitatea, mai ales in cartierele defavorizate,
Ø  in ceea ce priveşte clădirile (norme de construcţie şi de exploatare),
Ø  in ceea ce priveşte infrastructurile pentru electricitate şi gaz, dar şi pentru apă şi canalizare (siguranţa sistemelor existente şi a tehnologiilor de reabilitare);
7. Este necesara extinderea dezbaterii privind locuinţele şi asupra locuinţelor din mediul rural.
8. Este necesara o analiză mai detaliată privind costurile locuinţelor pentru a putea lua in calcul mai bine eterogenitatea ocupării locuinţelor şi pentru a inţelege problema locuinţelor din perspectiva globală a imbătranirii populaţiei, a modificării structurii familiale tradiţionale şi a situaţiei speciale a tinerilor.
9.Politica locuintei nu trebuie facuta in afara politicilor de dezvoltare durabila a localitatilor.
10.Politicile de locuire trebuie sa reprezinte parte a unei abordari integrate a tuturor problemelor unei comunitati: sprijinirea simultană a activităţilor de renovare fizică a mediului urban cu cele de reabilitare a infrastructurii de bază, precum şi cu acţiuni pentru dezvoltarea economică, creşterea competitivităţii şi ocupării, integrarea grupurilor etnice în condiţiile protejării mediului.
Avantajul acestei abordări integrate – bazate pe principiile de subsidiaritate şi de proximitate – constă în faptul că se pot rezolva simultan o serie de probleme între care există relaţii de interdependenţă şi care afectează atât zona urbană cât şi arealele adiacente ceea ce ar face posibilă ameliorarea calităţii vieţii şi atractivitatea mediilor urbane.
11. Politicile in domeniul locuintei trebuie realizate de către autorităţile locale care pot asigura o viziune de ansamblu, o coordonare optimă a politicilor şi a iniţiativelor puse in aplicare in aglomerările urbane şi o viziune pe termen lung asupra dezvoltării aglomerării urbane.
Autorităţile administraţiei publice locale împreună cu toţi actorii implicaţi şi interesaţi de dezvoltarea urbană trebuie să colaboreze pentru elaborarea unor planuri coerente, participative, integrate şi durabile care să conducă la rezolvarea problemelor sociale, economice si de mediu, tot mai numeroase în oraşele şi municipiile ţării, şi în acelaşi timp la creşterea atractivităţii oraşelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban.
Implicarea cetăţenilor şi a principalilor actori locali în elaborarea strategiilor de dezvoltare urbană constituie o precondiţie pentru asigurarea sustenabilităţii acestor planuri integrate.
Dialogul şi consultarea intre diferitele niveluri ale autorităţii locale, regionale şi guvernamentale, pot asigura coerenţa intervenţiei publice, mulţumită unei coordonări orizontale (intre toate politicile privind locuinţele), verticale (intre actorii care se ocupă de locuinţe la diferite niveluri – naţional, local) şi mixte (intre autorităţile publice, actorii socio-economici şi societatea civilă);
12.Planurile integrate de dezvoltare urbană vor trebui implementate prin proiecte care se referă la următoarele tipuri de activităţi:
-               Reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul public urban;
-               Dezvoltarea unui mediu de afaceri durabil; Reabilitarea infrastructurii sociale, inclusiv a locuinţelor sociale şi îmbunătăţirea serviciilor sociale.
13. Este necesara o amplă campanie de informare cu privire la programele guvernamentale in domeniul eficientei energetice in paralel cu răspandirea in sectorul locuinţelor a noilor tehnologii şi a materialelor de construcţie mai eficiente care să permită reducerea consumului de energie;


Tarife, preturi si relatii contractuale pentru utilitatile publice;

·                     Solicitam sistarea modificarii tarifelor/preturilor fara convenirea unui calendar pe termen mediu, fara prezentarea unor motivatii solide si fara consultarea consumatorilor;
·                     Reprezentantii asociatiilor de proprietari trebuie sa fie membri ai consiliilor de administratie ale companiilor furnizoare de utilitati publice deoarece acestea au un caracter de monopol natural si exista tendinta de a face abuz de pozitie dominanta;


Transparenta decizionala, acces la informatiile de interes public.

·                     Autoritatile locale nu promoveaza parteneriatul si implicarea cetatenilor in luarea deciziilor
·                     Adoptarea de urgentă a cadrului legislativ pentru elaborarea, promovarea si monitorizarea unor politici publice coerente si stabile pentru administraăia publică locală, pe baza unei dezbateri publice cu toti factorii implicati, inclusiv cu societatea civilă;
·                     îmbunătătirea procedurilor de aplicare si monitorizare a Legii privind transparenta decizională nr. 52/ 2003, în cadrul legislativ al promovării politicilor publice, prin instituirea obligativitătii respectarii de catre actele normative a concluziilor rezultate din dezbaterile publice
·                     Aplicarea riguroasă a principiului separării deciziilor tehnico-manageriale de deciziile politice in toate institutiile publice,

·                     Restructurarea institutiilor publice cu scopul eliminării suprapunerilor de competente si a excesului de birocratie, a verigilor birocratice inutile sau lipsite de responsabilitate.