miercuri, 17 mai 2023

Atribuirea în proprietate a terenurilor în folosinţă pe durata existenţei construcţiei -Legea fondului funciar nr. 18/1991

Legea fondului funciar nr. 18/1991

Consolidarea din data de 18 05 2023

Art. 36. -

(2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.

(3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.A fost respinsă pronunţarea unei hotărâri prealabile prin Decizie 10/2022 la 16/03/2022.

(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2) - (5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.

marți, 16 mai 2023

Evenimentul de lansare a raportului de analiză a finanțării partidelor politice pentru anul 2022

 Expert Forum vă invită la evenimentul de lansare a raportului de analiză a finanțării partidelor politice pentru anul 2022. Discuția va avea loc on-line, joi, 18 mai, începând cu ora 10, prin intermediul platformei Zoom.  


EFOR a analizat rapoartele de venituri și cheltuieli ale partidelor politice și alte date legate de finanțarea partidelor în 2022 și va prezenta statistici și principalele concluzii. De asemenea, am analizat modul în care partidele politice au utilizat subvențiile pentru a cumpăra masiv servicii de publicitate în mass-media și vom discuta despre modul în care acest fenomen afectează independența presei, inclusiv din perspectiva anului electoral 2024.

Raportul va cuprinde și o analiză a proiectului de lege pentru modificarea Legii 334/2006, care a intrat în circuitul parlamentar recent și care aduce modificări importante în ceea ce privește finanțarea partidelor și transparența legată de publicitatea politică. Nu în ultimul rând, raportul va atinge subiectul datelor deschise în ceea ce privește finanțarea politică și perspectiva anului electoral 2024.

Raportul va include recomandări legate de îmbunătățirea cadrului legislativ și privitoare la creșterea transparenței. De asemenea, vom lansa o variantă actualizată la nivelul anului 2023 a portalului www.banipartide.ro, care cuprinde toate informațiile relevante despre finanțarea politică începând cu 2006.

Evenimentul este deschis reprezentanților instituțiilor publice cu rol de control, ai partidelor politice, experților electorali, jurnaliștilor și tuturor celor interesați. Discuția va fi transmisă public și pe pagina Facebook EFOR.

Detalii și înregistrare la https://expertforum.ro/dezbatere-finantarea-partidelor-2022.


Toate cele bune,

--
Septimius Pârvu
Alegeri & cetățenie activă,
Expert Forum

vineri, 5 mai 2023

Liga Habitat multumește doamnei Dorina Lupșe pentru întreaga activitate desfășurată!

Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat multumește doamnei Dorina Lupșe pentru întreaga activitate desfășurată în calitate de președinte al Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad și de vicepreședinte al Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.
Doamna Lupșe a dat dovadă de profesionalism și implicare, fiind preocupată în permanență de sprijinirea asociațiilor de proprietari și de reprezentarea intereselor acestora în raport cu instituțiile statului, fiind o punte de legătură între acestea.
Nu în ultimul rând, felicităm pe doamna Anca Herbei pentru alegerea dânsei la conducerea ULALA!