luni, 1 noiembrie 2021

Comparație consum încălzire - acm București

 


Solicităm prorogarea termenului - 31 decembrie 2021 - pentru finalizarea contorizarii individuale

 

Solicităm prorogarea termenului - 31 decembrie 2021

- pentru finalizarea contorizarii individuale

 

 

Legea nr. 196/2021 pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică și pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede la

Art. VI. -

La articolul 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 august 2014, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

"

(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit."

 

Este evident ca

-       In 60 de zile nu se vor putea monta repartitoare in sute de mii de apartamente

-       In plina criza sanitara nu este normal ca mii de montatori sa treaca din apartament in apartament

-       In plina criza energetica, cu facturi prohibitive la energie, nu putem solicita proprietarilor sa investeasca si in repartizare

 

Avand in vedere motivele de mai sus, prorogarea termenului de 31.12.2021 este urgenta si obligatorie!

 

Mai mult, solictăm, pentru ca această acțiune să aibă șanse de reușită trebuie îndeplinite urmatoarele condiții

·         Susținerea financiară de urgență, de catre Bugetul Național / local, a unui Program Național / local referitor la contorizare / repartizare individuală! Primariile împreună cu furnizorii au tot interesul pentru reducerea consumului pentru că astfel subvenția plătită este semnificativ redusă. Guvernul are interes pentru reducerea bugetului acordat ajutoarelor pentru incălzirea locuințelor. Se poate începe cu montarea robineților!

·         Contorizarea individuală a gazelor

·         Respectarea parametrilor serviciului furnizat. In mod evident dacă nu primești căldură nu ai ce economisi.

·         Simplificarea normei de repartizare și utilizarea acestui sistem doar în clădirile cu un nr. redus de deconectări.

Numai bine vă dorim, vă mulțumim pentru înțelegere, colaborare și sprijin!

Mihai Mereuta

Presedinte

 

LIGA asociaŢiilor de Proprietari

HABITAt

AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe

CASA PLUS

 

 

 

 

Mereuta

MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro;

președinte  Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat,

Asociația Română pentru Locuințe