luni, 30 septembrie 2019

Doamna senator Silvia Dinică a initiat un proiect de modificare a Legii 196/2018

https://www.usr.ro/2019/09/24/senatoarea-silvia-dinica-proiect-de-modificare-legii-asociatiilor-de-proprietari/?fbclid=IwAR2Te_hpwtg9a8Ovx1nu735jf9qWmZWvQhPvwxYiYN8lNX3aQg6o8kLQ9tg
Doamna senator Silvia Dinica a avut amabilitatea sa preia observatii transmise de catre membrii si reprezentantii asociatiilor de proprietari si a initiat un proect de modificare a Legii 196/2018. Aceasta initiativa nu are sanse de succes fara implicarea dumneavoastra si in acest sens va solicit transmiterea unei scrisori de sustinere a proiectului si a eventualelor observatii referitoare la acesta.





















Avem dreptul la încălzire. Asumați-vă răspunderea!

https://www.petitieonline.com/incalzire



sigle1.png
În pragul iernii, energia electrică și gazele naturale se scumpesc, există riscul unei crize a gazelor naturale, iar sistemele de termoficare din orașele unde acest serviciu mai există sunt în pragul colapsului. Toate acestea fac problematică asigurarea încălzirii și apei calde pentru populație chiar din acest an.
 
Semnatarii acestei petiții solicităm:
 
- Parlamentului să reia de urgență discuțiile privind Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică. Legea trebuie să clarifice responsabilitățile Ministerului Energiei, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei privind serviciul de termoficare. Vrem să știm clar dacă termoficarea mai are un viitor sau nu și cât ne va costa. Legea trebuie aprobată până la sfârșitul lui 2019, iar Ministerul Energiei, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice trebuie să elaboreze o strategie clară în domeniul încălzirii, cu un plan de acțiuni concrete și banii necesari, până în iunie 2020.
 
- Primăriilor noastre să își asume clar și explicit responsabilitatea pentru asigurarea încălzirii în orașele noastre. Acest lucru trebuie realizat printr-un plan concret și credibil, asumându-și clar dacă vor susține termoficarea (încălzire centralizată), acolo unde serviciul mai există, sau alte soluții pentru încălzirea gospodăriilor. Primăriile orașelor mari trebuie să elaboreze strategii privind încălzirea, cu un plan de acțiuni concrete, responsabili, resurse necesare, și să pună în aplicare aceste planuri. Oricare dintre soluțiile alese în aceste strategii (termoficare, centrale de cartier, centrale individuale etc.) trebuie prezentate clar, cu toate costurile pentru populație, inclusiv riscurile de poluare și accidente, iar decidenții trebuie să-și asume public responsabilitatea pentru decizie. Acolo unde primăria susține termoficarea, vrem planuri clare pentru reformarea sistemului, creșterea calității serviciilor și certitudinea că acest sistem nu va fi lăsat să dea faliment. Aceste strategii și planurile concrete de acțiune trebuie adoptate până în iunie 2020, pentru a avea o certitudine măcar pentru iarna viitoare.
 
Considerăm inacceptabil ca de 20 de ani să nu existe niciun plan clar privind viitorul încălzirii în orașele noastre. Pentru cei care suntem azi în sistemul de termoficare, nu putem fi forțați prin lege să rămânem în sisteme ineficiente, captivi unor companii aflate în insolvență sau faliment, care oferă servicii proaste, nesigure și scumpe. Nu trebuie să fim forțați nici să ne căutăm soluții individuale: centrale de apartament, mai scumpe pe termen lung, mai poluante pentru noi și cei din jur, dacă ni le permitem; sau o pătură în plus, dacă nu avem bani. Parlamentul, ministerele, reglementatorul ANRE și primăriile trebuie să-și asume răspunderea chiar de acum și să înceteze să o mai paseze de la unii la alții.
 
 
Această petiție a fost inițiată de Ana Otilia Nuțu, Expert Forum (EFOR) și Mihai Mereuță, Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat.
 
 
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro)
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului ”Fondul pentru Inovare Civică”.

Otilia Nutu, Expert Forum    Contactați autorul petiției