vineri, 28 decembrie 2018

MDRAP a pus in dezbatere publica proiectul Standardului ocupațional pentru ocupația de Administrator de condominii

În baza prevederilor art. 108 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice aduce la cunoștința asociațiilor profesionale și de reprezentare a asociațiilor de proprietari, precum și publicului interesat, proiectul Standardului ocupațional pentru ocupația de Administrator de condominii. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de Standard ocupațional supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Bd. Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, București sau la adresa de e-mail: dgdri@mdrap.ro, până la data de 15.01.2019

http://mdrap.ro/transparenta/consultari-publice/-9867

VA RUGAM SA NE TRANSMITETI OBSERVATIILE DUMNEAVOASTRA LA- mihai.mereuta@habitaturban.ro

vineri, 14 decembrie 2018

Comunicat IGSU - 07 12 2018 - Incendii



INFORMARE privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale - Site ANRE


Conform dispozițiilor punctului 8.3. din Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, Anexa I la Ordinul M.E.C nr. 58/04.02.2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu dispozițiile punctului 6.14. din același act normativ, a fost instituită, începând cu anul 2008, obligativitatea montării detectoarelor de gaze naturale cu limita inferioară de sensibilitate 2% CH4 (metan) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor de utilizare, pentru:
·                     încăperile în care sunt amplasate aparate de utilizare a gazelor naturale și a căror suprafețe vitrate sunt constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcție specială (securizat, termopan etc.);
·                     încăperile în care există risc mare de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate.
Ordinul M.E.C nr. 58/04.02.2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, cu modificările și completările ulterioare, a fost abrogat prin Ordinul nr. 490/13.04.2009 al M.E. la data de 16.04.2009.
În perioada 16.04.2009 – 04.06.2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale a fost prevăzută la pct. 8.3. și pct. 8.18. din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/05.02.2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 din 16 aprilie 2009, cu modificările și completările ulterioare.
Ordinul ANRE nr. 5/05.02.2009, cu modificările și completările ulterioare, a fost abrogat prin Ordinul ANRE nr. 89/10.05.2018 pentru aprobarea Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 462/05.06.2018, la data de 05.06.2018.
Începând cu data de 05.06.2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2) precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, conform cărora:
·                     art. 129 alin. (1) “Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafața minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie;”
·                     art. 129 alin. (2) „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.”
·                     art. 144 alin. (1) “În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.
Astfel, raportat la prevederile art. 144 alin. (1), pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate  scăpările accidentale de gaze naturale.Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz:
    a) înaintea fiecărui contor;
    b) pe fiecare ramificație importantă;
    c) pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.;
    d) la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate și estetică corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.
Este interzisă montarea electroventilului care acționează automat asupra robinetului de închidere prevăzut înaintea aparatelor de utilizare a gazelor naturale (spre exemplu atunci când acesta acționează asupra robinetului de închidere a aragazului).
În camerele din apartamentele contorizate individual sau din apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multietajate, pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații.
În orice instalație de utilizare a gazelor naturale pusă în funcțiune înainte de anul 2008, la care suprafețele vitrate, din încăperile unde sunt montate aparate de utilizare a gazelor naturale, au suferit modificări în sensul că, geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.
În conformitate cu prevederile art. 335 din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale“clienții finali de gaze naturale sunt obligați să asigure exploatarea și întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale”. Totodată, conform art. 338 din același act normativ, “întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale constă din efectuarea următoarelor operațiuni: (....); c) verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 2 ani; d) revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 10 ani.”
Operațiunile de verificare sau revizie tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în conformitate cu prevederile Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE  nr. 179 din 16 decembrie 2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 969 din 28 decembrie 2015. Potrivit art. 8 alin. (2) și alin. (3) din actul normativ antemenționat, în situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, Operatorul Economic autorizat ANRE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare (inclusiv partea comună a acesteia), clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra electroventilului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși.
Montarea detectoarelor automate de gaze naturale și a electroventilelor se realizează numai de către  operatori economici autorizați ANRE, sub condiția încheierii unui contract de prestări servicii.
Dacă prevederile legale mai sus menționate cu privire la efectuarea operațiunilor de verificare sau revizie a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, nu sunt îndeplinite, operatorii economici autorizați ANRE vor înștiința opratorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în prealabil efectuării oricărui demers.
Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE.
https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/informare-11-12-2018-montarea-detectoarelor-automate-de-gaze-naturale

luni, 10 decembrie 2018

HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
ORGANIZATIE NATIONALA A
ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMANIA!


AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS
SPECIALISTI IN REGENERARE URBANA!

PARTENERI PENTRU DEZVOLTARE DURABILA!

Informarea corecta si de calitate a reprezentantilor asociatiilor de proprietari cu privire la drepturile si obligatiile acestora este benefica tuturor partilor implicate! Parteneriatul si implicarea activa a cetatenilor la luarea deciziilor este esentiala pentru un act de administrare intr-o tara membra a Uniunii Europene.

de 27 de ani – reprezentare nationala si internationala a asociatiilor de proprietari din romania!
ORGANIZATIE Membră IUT – International Union of Tenants


Hotărârea nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară
garantat în plată
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1045 din 10/12/2018
 În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 164 alin. (1) şi (11) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.
Art. 2. - În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Art. 3. - La data prevăzută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 29 noiembrie 2017, se abrogă.
PRIM-MINISTRU VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
Contrasemnează: Ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius-Constantin Budăi
p. Ministrul pentru mediul de afaceri,comerţ şi antreprenoriat,Paula-Marinela Pîrvănescu,secretar de stat
Ministrul finanţelor publice,Eugen Orlando Teodorovici

    Bucureşti, 7 decembrie 2018. Nr. 937.
INFO la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.
Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.
Mihai Mereuta
Presedinte

LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS

adresa corespondenŢĂ: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti. www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro, www.casa-plus.ro; http://urban-plus-ro.blogspot.ro/
MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; presedinte  Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus
director resurse umane: daniela FLORINA huŢan - 0726.949.000; 0743.627.705; dana.hutan@habitaturban.ro;
consultant servicii publice: radu corneliu dumitrescu – conctranspresp@yahoo.com;
RESPONSABIL FORMARE PROFESIONALA: tatiana ecaterina musteaŢĂ - tatiana.musteata@habitaturban.ro;

LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS
inregistrata in Registrul Special cu nr. 34/16.10.2003, cod fiscal 8557733
nr operator date cu caracter personal 17218
Cod Iban- RO 96 BRDE 441 SV 039 291 34410, Banca - BRD – UNIREA

inregistrata in Registrul Special cu nr. 15/27.01.2010, cod fiscal 26590851
nr operator date cu caracter personal 18720
Furnizor de formare profesionala Autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (Autorizatie seria B nr. 0008613/25.09.2014).
Cod Iban- RO31brde441sv27951514410, Banca brd unirea
ACTIUNi REALIZATe cu sprijinul: APA NOVA BUCURESTI, PAID ROMANIA, Elsaco – SMART ECO PLUS, ista romania, coral impex, radet bucuresti.

marți, 13 noiembrie 2018

Obligatia de a face plati doar din cont? Plafonul de casa de 1.000 lei?


NR. C216/12.11.2018
Către          MINISTeRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE
domnului Paul STĂNESCU - VICEPRIM - MINISTRU, MINISTRUL
DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE
Stimate domnule,

Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 30/07/2018), prevede la
   Art. 67. (2) Administratorul este obligat să folosească pentru plăţile curente şi pentru încasări contul curent al asociaţiei prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condiţiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, toţi proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei.
   (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, exclusiv în vederea efectuării operaţiunilor de plăţi pentru cheltuieli neprevăzute, administratorul poate păstra în casierie numerar, în limita unui plafon lunar de 1.000 lei.
Acest articol provoaca mari blocaje in functionarea asociatiilor de proprietari.
Astfel:
·         Zeci de asociatii de proprietari din Bacau (si sute de alte cazuri similare din tara) care aveau conturile blocate de fosta companie de termoficare, dar totusi plateau, din casierie, serviciul de apa-canal, se afla acum in imposibilitatea de a mai achita si acest serviciu!
·         Zeci de asociatii cu litigii in instanta, in care nu este finalizata actiunea de a se stabili cine sa reprezinte asociatia si care nu pot, in aceasta situatie, sa acceseze conturile sunt condamnate la desfiintare.
·         Obligatia de a face plati doar din cont duce la situatii in care pentru o datorie catre un furnizor / autoritate nu se pot plati alti zeci de furnizori / autoritati / salarii si practic asociatia este condamnata la desfiintare.
  • Bomboana pe coliva contabilitatii asociatiilor de proprietari o reprezinta plafonul de casa de 1.000 lei. Singura persoana juridica din Romania care are plafon de casa este asociatia de proprietari. Si aici se vede cat de rupti de realitate au fost cei care au gandit o asemenea prevedere. Daca cinci persoane platesc vineri, dupa-amiaza, intretinerea, plafonul este depasit. Cum facem sa depunem in 24 de ore banii la banca? Dar oare cei ce au promovat aceasta prevedere au avut in vedere ca exista blocuri si in localitati unde nu sunt sucursale bancare?
Si din cauza acestui art. 67 Legea 196/2018 trebuie abrogata!
INFO la: mihai.mereuta@habitaturban.ro (de preferat), sau fax 021.341.30.62, sau Adresa corespondenta: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti.
Va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati, va multumim pentru colaborare si sprijin si va asiguram de intreaga noastra consideratie.
Mihai Mereuta
Presedinte

LIGA asociaŢiilor de Proprietari
HABITAt
AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe
CASA PLUS

adresa corespondenŢĂ: OP 49, CP 21 Sector 2 Bucuresti. www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro, www.casa-plus.ro; http://urban-plus-ro.blogspot.ro/
MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; presedinte  Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus
director resurse umane: daniela FLORINA huŢan - 0726.949.000; 0743.627.705; dana.hutan@habitaturban.ro;
consultant servicii publice: radu corneliu dumitrescu – conctranspresp@yahoo.com;
RESPONSABIL FORMARE PROFESIONALA: tatiana ecaterina musteaŢĂ - tatiana.musteata@habitaturban.ro;
MEDIATOR - marta Şeicaru jenicĂ - marta.jenica@yahoo.com;
expERT contABIL - gabriela bratu - bratugabriela61@yahoo.com;
AVOCAT - ALEXANDRU TIU - alexandru_tiu@yahoo.com;
Consultant audit energetic - CONSTANTIN PETRIU costel_petriu@yahoo.com;
Consultant asigurari – ana furtuna - office@baldor.ro;