vineri, 5 martie 2021

5 Martie - Ziua Mondială a Eficienței Energetice!

 

Comunicat

5 Martie

Ziua Mondială a Eficienței Energetice!

Individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament reprezintă o măsură elementară de eficiență energetică!

 

Până în prezent nu au fost respectate termenele referitoare la individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament

·         HG 933/2004 - 31 iulie 2007,

·         HG 609/2007 - 30 septembrie 2009

·         Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică - 31 decembrie 2016

·         Plx 567/2008/2018 - 31 decembrie 2020

 

În atâția ani de când contorizarea și repartizarea individuală sunt obligatorii, procentul de conformare este jenant de mic!

 

Solictăm susținerea financiară de urgență, de catre Bugetul Național, a unui Program Național referitor la contorizare / repartizare individuală!

Astfel va fi posibilă îndeplinirea obligatiilor legate de eficiență energetică în sectorul rezidențial asumate de România și respectarea reglementărilor în vigoare!

Numai bine vă dorim, vă mulțumim pentru înțelegere, colaborare și sprijin!

Mihai Mereuta

Presedinte

 

LIGA asociaŢiilor de Proprietari

HABITAt

AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe

CASA PLUS

 

 

 

ANEXA

La Camera Deputatilor se afla PLX 567/2008/2018 reexaminare a Legii pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006

 

Acesta prevede

 

12. La articolul 8 alineatul (2), după litera k) se introduc șase noi litere, lit.l) – q), cu următorul cuprins: „l) solicită asociațiilor de proprietari/locatari situația instalării sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică în scopul individualizării consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuință, în conformitate cu prevederile art.10 alin.(5) din Legea nr.121/2014 privind eficiența energetică, cu modificările și completările ulterioare; m) realizarea setului de date spațiale

(3) Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr.121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri.

 

Art.VI. – Alineatul (5) al articolului 10 din Legea nr.121/2014 privind eficiența energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.574 din 1 august 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”

Legea 121 2014 privind eficienţa energetică Text actualizat la data de 09.01.2020

 

Art. 10   (5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.

 

Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 Text actualizat la data de 01.02.2014

Art. 29. - (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.

(2) Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalaţiile de utilizare aferente proprietăţii.

(3) Montarea, întreţinerea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică, atât pentru încălzire, cât şi pentru apa caldă de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C.

 

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 Text actualizat la data de 03.07.2019

 

Art. 47. - (1) Constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte: b) nerespectarea de către utilizatori a termenelor pentru încheierea acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament;

 

HG 933 2004 privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică

 

Art. 1. - (2) Măsurarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum la nivel de branşament de imobil sau de scară şi repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, în vederea facturării, sunt obligatorii.

(4) În cazul păstrării distribuţiei verticale existente, contravaloarea energiei termice consumate pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum se stabileşte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termică montate pe branşamentul de agent termic, respectiv pe branşamentul de apă caldă de consum. Repartizarea costurilor şi controlul acestora pe fiecare apartament în parte se fac cu ajutorul repartitoarelor de costuri şi al robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de încălzire din fiecare apartament din condominiul branşat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apă caldă montate pe racordurile la instalaţia interioară de utilizare a fiecărui apartament.

(5) În cazul în care se optează pentru trecerea la sistemul de distribuţie orizontală, contravaloarea energiei termice consumate pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum la nivelul fiecărui apartament din condominiu se stabileşte pe baza consumurilor individuale de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum, înregistrate cu ajutorul contoarelor de energie termică montate pe racordul de agent termic, respectiv pe racordul de apă caldă de consum, la intrarea în fiecare apartament în parte.

Art. 2. - (2) Montarea contoarelor de energie termică la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, este în sarcina proprietarilor indiferent de sistemul de distribuţie adoptat în cadrul condominiului şi se va finaliza până la data de 31 iulie 2007.

Art. 3. - (1) În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, autorităţile administraţiei publice locale din localităţile în care există sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termică în funcţiune au obligaţia să elaboreze programe de contorizare proprii, cu identificarea şi precizarea surselor de finanţare.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale, respectiv furnizorii de energie termică, vor sprijin proprietarii de apartamente, persoane fizice cu venituri reduse stabilite potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările ulterioare, în vederea instalării contoarelor individuale de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum, respectiv a repartitoarelor de costuri, după caz, pe cheltuială proprie, urmând ca aceasta să fie recuperată în maximum 3 ani de la punerea în funcţiune, prin includere în factura de plată lunară, până la concurenţa sumei investite.

(3) Autorităţile administraţiei publice locale, respectiv Guvernul, vor sprijini acţiunea de contorizare individuală la nivel de apartament, respectiv de instalare a repartitoarelor de costuri şi a robinetelor termostatice pentru energie termică şi pentru apă caldă de consum, după caz, prin acordare de consultanţă gratuită, respectiv prin asigurarea de facilităţi pentru achiziţionarea şi montarea acestora.

Art. 9. - Nerespectarea termenelor stabilite de prezenta hotărâre cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum şi nerespectarea programului de contorizare la nivel de branşament de imobil sau scară, aprobat, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.

Art. 10. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezenta hotărâre se fac de către personalul împuternicit de ministrul administraţiei şi internelor, de preşedintele autorităţii de reglementare competente, de prefect şi de primar.

 

HG 609 2007 pentru modificarea art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 933/2004 privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică

 

Articol unic. - Alineatul (2) al articolului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 933/2004 privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 616 din 7 iulie 2004, se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(2) Montarea contoarelor de energie termică la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, este în sarcina proprietarilor, indiferent de sistemul de distribuţie adoptat în cadrul condominiului, şi se va finaliza până la data de 30 septembrie 2009."

 

 

 

Mereuta

MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro;

președinte  Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat,

Asociația Română pentru Locuințe

 

 
 

 

miercuri, 3 martie 2021

DEZBATERE Asigurare – Prevenire – Pregătire - Consolidare! 03 martie 2021 - Online – Zoom – ora 15:45

INVITAȚIE DEZBATERE Asigurare – Prevenire – Pregătire - Consolidare!

03 martie 2021 - Online – Zoom – ora 15:45 

În cadrul dezbaterilor complet gratuite adresate membrilor și reprezentanților asociațiilor de proprietari, miercuri, 03.03.2021, ora 15.45, Liga Națională a Asociațiilor de Proprietari Habitat în colaborarea cu Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus, organizează dezbaterea: Asigurare – Prevenire – Pregătire - Consolidare!

Evenimentul are loc online prin intermediul aplicației Zoom.

Participanții sunt rugați să își confirme participarea și să transmită formularul de înregistrare la adresa de e-mail mihai.mereuta@habitaturban.ro.

Link-ul de acces pentru eveniment va fi trimis prin e-mailul de confirmare a înregistrării.

Participarea este gratuită, în limita a 100 de persoane. Întâlnirea se adresează, cu prioritate, membrilor și reprezentanților asociațiilor de proprietari colaboratori ai Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat / Asociației Române pentru Locuințe Casa Plus (asociații de proprietari / ONG / proprietari).

Teme propuse

  • Asigurarea Obligatorie a Locuințelor

·       Pregătirea populatiei pentru situatii de urgenta / Asigurarea educării populaţiei pentru cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri, a măsurilor preventive şi a comportamentului ce trebuie adoptat în cazul producerii dezastrelor / Campanie - Cutremur

  • Consolidarea - reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în Municipiul Bucureşti

 

 

Invitați:

      Reprezentanti – PAID Romania, IGSU, ISU Bucuresti Ilfov, PMB / Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

      Reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Bucuresti;

      Specialisti in domeniu;

 

Agenda provizorie

15.45 - 16.00 - înregistrarea participanților

16.00 - 17.00 - prezentări ale invitaților

17.00 - 17.45 - intervenții ale membrilor și reprezentanților asociațiilor de proprietari

17.45 - 18.00 - concluzii

 

Ne face o deosebită plăcere de a vă invita la acestă Dezbatere!

Sprijinul dumneavoastra, participarea specialistilor delegati sunt factori ce contribuie la succesul acestei actiuni.

Numar limitat de locuri.

Multumindu-va anticipat pentru participare, colaborare si sprijin, va asigur de deplina mea consideratie!

Mihai Mereuta

Presedinte

 

LIGA asociaŢiilor de Proprietari

HABITAt

AsociaŢia RomÂnĂ pentru LocuinŢe

CASA PLUS

 

 

 

Mereuta

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la

MIHAI MEREUŢĂ - 0744.751.416; mihai.mereuta@habitaturban.ro; președinte  Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat, Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus

 
 

Reducerea riscului seismic: URGENȚA 0!




 

CAEN 2025 - EXTRAS